Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

"Luomuviljelyssä riittää mahdollisuuksia"

Luomussa oppii koko ajan lisää, eikä koskaan ole valmis. Se tuo mielenkiintoa työhön. Kasvivalikoimat lisääntyvät myös koko ajan. Vesa Harjunmaan isännöimällä Kaistin tilalla Huittisissa mennään koko ajan syysmuotoisempaan viljelyyn ja seosviljelyyn.

Harjunmaa listasi Luomuisa pellonpientareella kokemiaan uhkia ja mahdollisuuksia luomuviljelyssä.
–Uhkia on vähän. Suurimpia ovat monivuotiset rikkakasvit, joiden kanssa on opittava elämään. Konehankinnat ovat uhka ja mahdollisuus. Koneet ovat arvokkaita, mutta koneyhteistyöllä kustannuksia pystyy jakamaan. Ajatuksena meillä on, että koneet olisivat mahdollisimman isoja, jotta ajokerroissa säästetään.
Mahdollisuuksia Harjunmaa kokee olevan huomattavasti enemmän. Esimerkiksi maanrakenne paranee nurmella selvästi. Aikaa ja euroja säästetään, kun kyntöjä tehdään mahdollisimman vähän. Myös luomumarkkinat ovat erilaiset kuin tavanomaiset.
–Kun löytää oikeat yhteistyökumppanit, niin hinnasta voi päästä neuvottelemaan, eikä niitä tarvitse lukea Maaseudun Tulevaisuudesta, hän hymyilee.

Kuulimme muun muassa maanmuokkauksesta, kattavasti pellolla tehtävistä toimenpiteistä sekä erilaisista rikkakasveista ja niiden torjunnasta. Harjunmaa kertoi esimerkiksi tehneensä huomion, että sängelle kylvetyissä pelloissa ei ollut savikkaa, toisin kuin kynnetyissä pelloissa.
–Jos miettii luomuun siirtymistä ja pelkää esimerkiksi lannan saatavuutta, niin se on turha pelko. Paperipyrokratia on suurin pelko, mutta ymmärrän, että paperityö luomuviljelyssä on tärkeää.


Tilasta voit lukea lisää Kaistin tilan päivitetystä tilaesittelystä!
Luomuisa pellonpientareelta kuvattuun live-videoon pääset tästä!

Arkistoon