Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Kampin luomutilalla keskusteltiin mm. luomun tuomasta lisäarvosta

Luomuisa pellonpiennar järjestettiin perjantaina 7.8.2020 Tiia ja Pauli Kampin isännöimällä Kampin Luomutilalla Laviassa.

–Luomulla olemme saaneet lisäarvoa ja kannattavuutta omalle työlle. Hyppy syvemmälle luomun maailmaan oli luomukanalan rakentaminen. Kanojen tultua saimme minulle ja Tiialle molemmille työpaikan kotiin. Tähän olemme olleet tyytyväisiä, Kampin luomutilan isäntä Pauli Kamppi kertoi elokuun alussa järjestetyssä pellonpiennartilaisuudessa Laviassa.

Tilan päätuotantosuuntana on luomukananmunantuotanto ja 2018 valmistuneessa kanalassa asuu noin 9000 siivekästä, joten kyseessä on hyvin suuri yksikkö. Laidunala on luomusääntöjen mukaisesti järjestetty kanalan vieressä olevaan metsään. Pakkaamo sijaitsee kanalarakennuksen toisessa päässä. Porin Laviassa sijaitsevan tilan munat menevät loimaalaiselle Kieku Oy:lle.

Kampin luomutilan viljelykierrossa pääpaino on seosviljoilla ja ohralla, jotka tuotetaan kanojen rehuksi. Lisäksi kierrossa on herne-kauraseosta ja apilapitoisia nurmia. Tulevaisuudessa kiertoon on tarkoitus lisätä myös syysviljoja.

Rikat ovat isännän mukaan pysyneet suhteellisen hyvin kurissa. Kvick-Finn -kultivaattorilla on saatu hyviä tuloksia kestorikkojen, varsinkin juolavehnän, torjunnassa. Kultivaattoria on käytetty etenkin multamailla, joissa pahimmat kohdat ajettiin tänä vuonna kolmesti. Lisäksi tilalla on toteutettu muutamina vuosina kevytmuokkausta. Lannoitukseen käytetään omaa kananlantaa, joka sekoitetaan lietealtaassa Soilfoodin nestemäisiin lannoitteisiin.

Tilaisuuden aluksi kahvittelimme tilan ”pikkurivissä”, joka on toinen jäljellä olevista tilan alkuperäisistä rakennuksista. Tilan ja rakennuksen historiasta meille kertoi naapuritilan isäntä, Paulin isän serkku, Jorma Kamppi. Asuinkäytön lisäksi pikkurivissä oli ollut mm. kudontaopetusta, kiertokoulu ja viimeisimmäksi kuivuri sekä viljavarasto. Nyttemmin rakennus on kunnostettu ja näin säilytetty pala tilan historiaa.

Tilan kanat kuopsuttelivat kanalan takana laidunalueella, jota on yhteensä nelisen hehtaaria. Kanalaan sisälle emme tilavierailulla päässeet tautisuojauksen vuoksi, mutta saimme kurkistaa päädyn nosto-oven kautta kanalaan sisälle. Kanojen ruokinta perustuu omaan ja ostettuun luomuviljaan ja -herneeseen, jota täydennetään ostotiivisteellä. Rahtimylläri käy sekoittamassa rehun. Lisäksi kanoille on tarjolla karkearehua päivittäin, kesällä laidunta ja talvikaudella heinää tai säilörehua.

Arkistoon