Avaa valikko Valikko

Luomutuotteiden käyttö julkisissa ja yksityisissä ammattikeittiöissä (ravintolat) on Suomessa vielä lapsenkengissä verrattuna esimerkiksi naapurimaihin. Julkisen sektorin ammattikeittiöistä noin 17 % käyttää luomuraaka-aineita päivittäin. Vähintään viikoittainen luomutuotteiden käyttö julkisissa ammattikeittiöissä on noussut viime vuosina jopa 15 prosenttiyksikköä ollen nyt jopa 41 %. Suomessa on 17 500 ammattikeittiötä, jotka tarjoavat noin 700 miljoonaa ateriaa vuosittain. Lähes puolet ammattikeittiöistä on tehnyt strategisen päätöksen lisätä luomun käyttöä.

Yleisimpiä luomutuotteita ammattikeittiöissä ovat viljatuotteet, vihannekset ja kasvikset sekä hedelmät ja marjat. Luomuna tarvitaan runsaasti lisää maitoa ja maitotuotteita, perunaa, juureksia, vihanneksia, mylly- ja leipomotuotteita sekä lihatuotteita. Kasvisruokailun yleistymisen myötä myös kotimaisille luomukasviproteiinituotteille on kysyntää ja ammattikeittiöt ovat valmiita lisäämään näiden käyttöä.

Ammattikeittiöt peräänkuuluttavat tuottajilta aktiivisempaa tiedottamista ja rohkeasti suoraa yhteydenottoa.Tuotesuunnittelu tulee tehdä yhteistyössä keittiön, jatkojalostajan ja tuottajien kesken osallistamalla kaikki ketjun toimijat mukaan. Tuotteiden esikäsittely ja riittävän iso pakkauskoko, tasainen laatu sekä toimitusvarmuus – siinä ovat tärkeimmät kriteerit ammattikeittiöille tarjottaville luomutuotteille. Tuotteiden tulee olla myös hinnaltaan ammattikeittiöille sopivia.

Luomun tarjoaminen ammattikeittiöissä yhä tärkeämpää

Yhä useampi suomalainen toivoo, että myös ammattikeittiöt tarjoavat luomua asiakkailleen. Vuoden 2019 luomun kuluttajabarometrin mukaan noin 60 % kuluttajista pitää erittäin tai melko tärkeänä, että luomua on tarjolla päiväkodeissa ja kouluissa sekä ravintoloissa. Yli puolet kuluttajista pitää luomun tarjoamista tärkeänä myös työpaikkaruokailussa.