Lihapullapeltiin voit valita suosikki raaka-aineesi tai hyödyntää jämät jääkaapista ruokahävikin välttämiseksi. Ja mikä parasta, tämä ruoka valmistuu laadukkaista kotimaisista luomuraaka-aineista! Lihapullapellille saat myös kaikki lautasmallin ravintoaineet kerralla.
Voit pilkkoa vihannekset ja pyöritellä lihapullat jääkaappiin valmiiksi jo edeltävänä päivänä, jolloin työpäivän jälkeen ne voi vain lisätä pellille ja laittaa uuniin. Sillä aikaa ehdit istahtaa hetkeksi sohvalle tai hoitamaan kodin askareita. Jos haluat päästä vieläkin helpommalla kiireisessä arjessa, valitse valmiiksi pilkottuja luomupakastevihanneksia. Terveellistä, helppoa ja nopeaa!
Yksi miinus lihapullapellissä kuitenkin on, nimittäin tämä on niin hyvää, että ruokaövereiden riski moninkertaistuu ;)
Tällä reseptillä onnistut varmasti ja ruokit isommankin perheen:
Pellille:
1 kpl kesäkurpitsaa
4 kpl porkkanaa
6 kpl keskikokoista/isoa perunaa
6 kpl isoa tomaattia
4-5 viipaletta pehmeää leipää
valkosipulin kynsiä maun mukaan
~½-1dl oliiviöljyä
noin 1 rkl mustapippuria
noin 1rkl suolaa
100 g juustoraastetta
½ purkkia (=1,25 dl) kermaa
vihreää pestoa ja tuoretta basilikaa
Lihapullat:
450 grammaa lampaan jauhelihaa (10 %)
400 grammaa naudan jauhelihaa (12 %)
2 kpl kananmunia
1 kpl keltasipulia
½ prk (1,25 dl) ruokakermaa (esim. kolme juustoa)
2 tl sinappia
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
Valmistus:
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Pese ja pilko vihannekset sekä juurekset sopivan kokoisiksi. Kuutioi leipä sekä valkosipulit. Huom, pienemmät palaset kypsyvät isoja nopeammin. Lisää aineet syvälle pellille leivinpaperin päälle.
- Lorauta vihannesten päälle öljyä sekä lisää suolaa ja pippuria. Sekoita niin, että öljyä ja mausteita on tasaisesti joka puolella.
- Pilko sipuli. Valmista lihapullataikina sekoittamalla (käsin tai taikinakoukuilla) kaikki siihen tulevat raaka-aineet ja mausteet hyvin sekaisin. Pyörittele lihapulliksi ja lisää pullia tasaisesti ympäri peltiä.
- Kaada pellille loppu kerma ja juustoraaste tasaisesti. Laita uuniin paistumaan 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Paistoaikaan vaikuttaa muun muassa vihannesten koko. Kypsyyttä voi kokeilla esimerkiksi haarukalla.
- Uunin jälkeen anna ruoan asettua muutama minuutti ja lisää päälle pestoa sekä basilikaa. Tarjoile ja nauti <3
Resepti on helppo muokata sopivaksi myös erityisruokavalioihin tai laihduttajalle. Kysy vinkkejä rohkeasti kommenttikentässä!
Luomuisia kokkaushetkiä
Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry