Avaa valikko Valikko

Hippihommaa vai taattua laatua ja hyvinvointia?

..no ehdottomasti jälkimmäinen! Kiinnitän arjessa melko paljon huomiota siihen, mitä meillä syödään ja mitä jääkaappi pitää sisällään. Kyseessä on kahden aktiivisen aikuisen talous, jossa syödään päivittäin aamu- ja iltapalan lisäksi vähintään yksi itse tehty lämminruoka. Tavoitteena on, että ruoka olisi mahdollisimman monipuolista, ravitsevaa, terveellistä ja tietysti myös maistuvaa. Tykkään tehdä ruokaa tai leipoa välillä myös ystäville ja kokeilla kaikkea uutta. Usein minulta kysytään, että miten onnistun valmistamaan hyvää ruokaa? Vastaus on aina sama – käyttämällä laadukkaita raaka-aineita. Esimerkiksi kotimaiset luomutuotteet ovat yleensä juuri tällaisia.

Lähes jokaista perus kotiruokaa tai leivonnaista on mahdollista yllättävän helposti ja edullisesti valmistaa ainakin osittain kotimaisista luomuraaka-aineista. Vihannekset ja juurekset, lihat ja kananmunat, maito- ja viljatuotteet, kaikista löytyy isompien kauppojen hyllyiltä vaihtoehdot myös kotimaisina luomutuotteina.

Painotan tekstissä nimenomaan kotimaista luomuruokaa tai -tuotetta siitä syystä, että jos tarjolla on ulkomainen luomutuote tai kotimainen tavanomainen, niin valitsen siinä tilanteessa lähes poikkeuksetta kotimaisen vaihtoehdon. Erästä luomuviljelijää lainatakseni – ”ei tavanomaisestituotetustaruoastakaan näppyjä tule”. Henkilökohtaisesti haluan uskoa suomalaisten tuotteiden tuoreuteen ja puhtauteen sekä tukea kotimaista maataloutta.

Ennen kuin aloitin työt Satafoodilla, ja sitä kautta myös luomuhankkeiden parissa, pidin luomua hieman sellaisena niin sanottuna hippihommana. Enkä usko olevani ainoa, jolla on tai on ainakin joskus tällainen mielikuva. Opin kuitenkin hyvin nopeasti sen olleen vain tietämättömyyttä. Todellisuudessa en usko, että olisin osannut selittää, mitä luomutuotanto tarkoittaa käytännössä ja kuinka tarkan valvonnan alla kyseiset tuotteet ovat. Niinpä tutustuttamistyön tekeminen kuluttajille on tärkeää.

Olen jo vuosikausia vältellyt parhaani mukaan kaikenlaisia väri- ja E-aineita, joita löytyy erityisesti eineksistä. Huomasin niistä tulevan ihan fyysisesti paha olo. En myöskään saanut kovin prosessoiduista tuotteista riittävästi oikeanlaista energiaa, jotta olisin jaksanut kiireisessä arjessa. Siitä syystä suosin mahdollisimman puhtaita raaka-aineita ja sitä, että mahdollisuuksien mukaan ruoat valmistetaan alusta asti itse. Luomuruoassa puhtaus menee vielä ihan eri asteelle, koska torjunta- ja lisäaineiden käyttö on minimissä jo tuotantovaiheessa. Niinpä jääkaapistamme löytyy nykyään entistä enemmän ja entistä puhtaampaa ruokaa. Myös luonnoneläimet ja hyönteiset kiittävät.

Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry