Hyvä ruoka kuuluu juhannukseen, satoi tai paistoi. Luomuisassa juhannuksen juhlapöydässä maistuvat muun muassa hölskypotut. Herkulliset, kotimaisista varhaisperunoista valmistetut hölskypotut sopivat erinomaisesti lautaselle (grillatun)lihan ja kalan kaveriksi tai syötäväksi ihan sellaisenaan. Tämä herkku maistuu lämpimänä sekä kylmänä, ja on helppo valmistaa myös esimerkiksi mökillä.
Tarvitset:
n. 800 g varhaisperunoita
2-3 vartta kevätsipulia
n. 1 dl tuoretta tilliä
20 g voita
200 g ranskankermaa
½-1 tl mustapippuria
1-2 tl merisuolaa
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sinappia
Valmistus:
- Keitä perunat kypsiksi kattilassa niin, että ne jäävät kuitenkin hieman napakoiksi, sillä perunat jatkavat kypsymistä vielä sen jälkeen, kun vesi kaadetaan pois.
- Kaada vesi pois kattilasta ja anna perunoiden levätä hetki, jotta loppukin vesi haihtuu. Voit tällä välin hienontaa tillin ja viipaloida kevätsipulin.
- Lisää perunoiden sekaan kaikki ainekset, laita kansi päälle ja hölskytä kattilaa kunnolla, jotta aineet sekoittuvat tasaisesti.
- Tarjoile!
Varoitus: Näihin saattaa jäädä koukkuun! Löytyykö kenties teidänkin juhannuksen juhlapöydästä tänä vuonna hölskypottuja? ;)
Kesäterveisin
Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry