Avaa valikko Valikko

Kuorineen päivineen

Nautin siitä, että pystyn hyödyntämään ostamani raaka-aineet kokonaisuudessaan, jolloin ei hävikkiä eikä sivuvirtoja synny. Luomujuurekset voi hyvillä mielin syödä kuorineen, kun niitä ei ole altistettu synteettisille torjunta-aineille.

Palsternakka on yksi vihannesosaston suosikeistani. Palsternakka toimii mainiosti muiden uunijuuresten kaverina ja sopii keittoihin ja myös makeisiin leivonnaisiin. Rehellinen voi vahvistaa ihanasti palsternakan hentoa pähkinäisen makeaa makua.

Palsternakan pähkinäisen maun synnyttävät öljyt ovat pääasiassa sen kuoressa, joten kuoria ei kannata heittää hukkaan. Uunijuureksiin hyvin pestyt palsternakat, kuten muutkin luomujuurekset voi heittää kuorineen. Palsternakan kuorista syntyvät myös ihanat palsternakkasipsit!

Sosekeittoon kuorin juurekset ja keitän rääppeistä kasvislientä. Kasvisliemen keittäminen voi tuntua vähän aikaa vievältä hifistelyltä, mutta aktiivinen tekeminenhän on nopeata. Kannattaa kerätä muutaman päivän kasvisten perkeet yhteen ja keittää kerralla. Omatekoisen kasvisliemen suolan määrän saat itse päättää, monet liemikuutiot ja fondit voivat olla aika suolaisia.

Palsternakkasosekeitto

½ kg palsternakkaa

muutama (250 g) jauhoinen perunaa

1 (100 g) iso porkkana

1 pieni sipuli

1 rkl voita

n. 9 dl kasvislientä

1 tl suolaa

1-1,5 dl kuohu- tai ruokakermaa

ripaus mustapippuria

Pinnalle palsternakkasipsejä ja mustapippuria

  1. Kuori palsternakat, perunat ja porkkana. Paloittele tai lohko ne pienemmiksi. Kuori ja pilko sipuli ronskeiksi paloiksi.
  2. Paista palsternakat, perunat ja sipulit kevyesti voissa paistinpannulla.
  3. Keitä suolatussa kasvisliemessä pehmeäksi (n. 15 min kasvisten koosta riippuen).
  4. Siirrä kattila levyltä ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää kerma.
  5. Mausta mustapippurilla ja koristele annokset juuressipseillä.

Palsternakkasipsit

  1. Pese palsternakat hyvin ja kuori ne.
  2. Pyörittele kuoret rypsiöljyssä.
  3. Paahda 200-asteisessa uunissa väljästi leivinpaperin päälle levitettynä 10-15 minuuttia. Tarkkaile paistumista, jotta sipsit eivät pala.
  4. Suolaa ja anna jäähtyä

Sipsit voi tarjota sellaisenaan tai lisätä keiton tai salaatin päälle! Sipsit voi toki valmistaa myös uppopaistamalla.

Kasvisliemi

  1. Heitä kattilaan pestyt ja puhdistetut kasvisten perkeet, kuten juuresten kuoret ja kantaosat, sipulin ja valkosipulin kuoret sekä persiljan ym. yrttien varret.

Jos teet isomman satsin, makua saat vahvistettua lisäämällä myös kokonaisen muutaman osaan pilkotun juureksen, sipulin ja sellerinvarren. Kaalit kannattaa jättää pois niiden voimakkaan maun takia.

  1. Mausteeksi voit maun mukaan heittää esim. musta- tai maustepippuria ja laakerinlehden.
  2. Laita kattilaan vettä sen verran, että kasvikset peittyvät ja anna kiehua hiljalleen kokoon tunnin ajan.
  3. Siivilöi ja käytä tai pakasta.

Emma Pikkarainen, ProAgria Länsi-Suomi

Lähetä kommentti