Juhannuksena herkutellaan, satoi tai paistoi. Kävimme läpi menneiden vuosien luomuisia reseptejä, ja ajattelimme teitäkin muistuttaa vuonna 2022 tehdyistä, Luomuisa Satakunta -hankkeen aikaisista Pasi Kurosen (Liemi&Linssi Oy) herkullisista resepteistä. Annokset sopivat juhannukseen, mutta myös mikä tahansa muukin päivä nautittavaksi :) Reseptit kahdelle, kaikista katsottavissa video Satafoodin Youtube-kanavalla!
Herkullisia hetkiä luomuruoan äärellä!
Bataatti-fetasalaatti, luomuohraa ja chili-hunajavinegrettiä
Bataatti-fetasalaatti, luomuohraa ja chili-hunajavinegrettiä. Katso video.
Ohra:
- 4 dl vettä
- 1,5 dl luomuohrasuurimoita
- 1 tl suolaa
Bataatti:
- n. 300 g luomubataattia
- rypsiöljyä
- suolaa
- mustapippuria
Chili-hunajavinegretti:
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl luomuhunajaa
- 1 rkl chilirouhetta tai chililastuja
- 1 tl suolaa
Lisäksi:
- 1 pkt (200 g) fetajuustoa tai salaattijuustoa
- 1 kpl paksoita tai luomuvarhaiskaalia
- 3 luomutomaattia
- 1 ras versosekoitusta tai 1 pss jääsalaattia
Koristeluun: Syotäviä kukkia tai yrttejä
Ohje:
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Halkaise bataatti, voitele leikatut pinnat öljyllä ja laita bataatinpuolikkaat leikattu pinta alaspäin uunivuokaan. Kypsennä uunissa n. 30 min, kunnes bataatti on kypsä ja pehmeä.
3. Anna hetki jäähtyä, poista kuori ja pilko paloiksi.
4. Kuumenna ohran keitinvesi ja mausta se suolalla.
5. Lisää joukkoon ohrasuurimot ja keitä 15 min. Valuta.
6. Tee vinegretti. Yhdistä kaikki vinegretin aineet kulhoon ja sekoita vispilällä.
7. Halkaise paksoi tai varhaiskaali, kostuta paksoin pinta rypsiöljyllä ja mausta suolalla.
8. Paahda paistinpannulla molemmin puolin, kunnes on saanut kunnolla väriä.
9. Pilko tomaatit ja kokoa salaatti.
10. Laita versoseos tai jääsalaatti lautasen pohjalle, lisää tomaatit, ohra ja bataatit ja murra joukkoon fetajuusto. Sekoita salaatti.
11. Lisää lautaselle paksoit ja liruta kaiken päälle vinegrettiä.
12. Koristele syötävillä kukilla tai yrteillä.
Luomuisa hernerisotto. Katso video.
Hernepesto:
- 100 g yön yli liotettua luomuhernettä (50 g kuivaa hernettä)
- 0,75 dl oliiviöljyä
- 1 rkl auringonkukansiemeniä
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 tl suolaa
- 30 g parmesania raastettuna
Risotto:
- 1 pieni luomusipuli
- 3 rkl classic oliiviöljyä
- 1,5 dl (130 g) Arborio risottoriisiä
- 0,5 dl valkoviiniä
- 0,5 l vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 30 g pehmeää voita
- 30 g parmesania raastettuna
Koristeluun: oliiviöljyä tuoreita yrttejä
Ohje:
1. Tee ensin hernepesto. Keitä liotettuja herneitä vedessä 17 minuuttia. Valuta ja jäähdytä.
2. Ota 2 rkl herneitä sivuun koristelua varten.
3. Yhdistä kaikki peston aineet kulhoon, lukuunottamatta parmesania. Soseuta sauvasekoittimella. Seos saa jäädä hieman karkeaksi.
4. Lisää parmesan ja soseuta vain sen verran että parmesan sekoittuu joukkoon.
5. Aloita risoton teko kiehauttamalla 0,5 l vettä ja yksi kasvisliemikuutio. Pidä liemi lämpimänä.
6. Pilko sipuli ja kuullota sitä miedohkolla lämmöllä kattilassa öljyssä, kunnes sipuli pehmenee. Älä ruskista sipulia!
7. Lisää kattilaan risottoriisi ja kuullota, kunnes riisin pinta alkaa muuttua läpikuultavaksi reunoiltaan. Älä anna riisin ruskistua!
8. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä kunnes viini on imeytynyt riisiin.
9. Vähennä lämpöä reilusti ja lisää ensimmäinen kauhallinen kasvislientä.
10. Keitä kunnes liemi on imeytynyt riisiin, lisää sitten seuraava kauhallinen.
11. Jatka näin, kunnes riisi on kypsää mutta koostumukseltaan purtavaa. Lientä saa jäädä hieman yli.
12. Ota kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon ensin hernepesto, sitten voi voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi parmesan.
13. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jotta saat risottoon oikean koostumuksen. Risoton kuuluu olla valuvaa, kun laitat sen lautaselle.
14. Viimeistele annos herneillä, ripauksella oliiviöljyä, tuoreilla yrteillä ja raastetulla parmesanilla.
Luomukaura-aamiaisbowl. Katso video.
Kaurapuuro:
- 2 dl luomukaurarouhetta
- 2 dl vettä
- 3 dl maitoa
- 1 dl kuohukermaa
- 2 tl suolaa
Lisäksi:
- 1 luomumango
- 1 luomubanaani
- 2 rkl kaakaonibsejä
- 2 rkl luomuhunajaa
Ohje:
1. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa, lisää joukkoon luomukaurarouhe ja keitä pari minuuttia.
2. Lisää joukkoon maito, kuohukerma ja suola. Keitä miedolla lämmöllä 15 min.
3. Leikkaa mangosta kuorettomia siivuja ja viipaloi banaani.
4. Annostele kypsä puuro kulhoihin, asettele päälle banaani- ja mangosiivut.
5. Ripottele päälle kaakaonibsejä ja valuta päälle lopuksi hunajaa.
Luomuisa härkäpapuburger. Katso video.
Härkäpapupihvit:
- 200 g yön yli liotettua luomuhärkäpapua (100 g kuivaa härkäpapua)
- 1 luomusipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 luomukananmuna
- 1 dl pankojauhoa tai korppujauhoa
- 1 rkl savupaprikajauhetta
- suolaa
- mustapippuria
Paistamiseen:
- voita
- rypsiöljyä
Lisäksi:
- chilimajoneesia
- 2 burgersämpylää
- luomupaprikaa
- maustekurkkua
- cheddarjuustoa
- babypinaattia
Ohje:
1. Keitä liotettuja härkäpapuja vedessä 15 minuuttia. Valuta.
2. Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli ja paista niitä pannulla, kunnes ne pehmenevät.
3. Yhdistä härkäpavut ja sipulit kulhoon ja soseuta sykäyksittäin sauvasekoittimella niin, että seos jää karkeaksi.
4. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita hyvin.
5. Muotoile massasta lautaselle kaksi pihviä ja laita ne jääkaappiin puoleksi tunniksi tiivistymään.
6. Leikkaa sinä aikana paprikasta ohuita siivuja ja viipaloi maustekurkku.
7. Paista pihvejä pannulla voi-öljyseoksessa, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean paistopinnan. Käännä ja laita päälle cheddar.
8. Paista toiselta puolen ja anna juuston sulaa. Nosta sivuun odottamaan.
9. Pyyhkäise suurimmat rasvat pannulta pois ja paahda sämpylät.
10. Kokoa burgerit niin että laita molemmille sämpylänpuolikkaille chilimajoneesia.
11. Laita pihvi pohjan päälle, pihvin päälle paprikasiivut ja kurkkusiivut.
12. Laita baby pinaattia kannen päälle ja käännä kansi burgerin päälle.
*Reseptiikka, videokuvaukset ja editointi: Pasi Kuronen, Liemi&Linssi Oy. Toteutettu osana Luomuisa Satakunta -hanketta.