Avaa valikko Valikko

Luomuista pöhinää

Vuoden 2021 luomun kuluttajabarometrin julkistamisen yhteydessä pohdittiin, onko luomun kasvutrendi pysähtynyt. Olemme vuoden mittaan tuumineet samaa asiaa myös työryhmämme kesken, tietenkään pääsemättä faktaperusteiseen lopputulemaan. Teeman ympärillä vallinnut positiivinen ”pöhinä” ikään kuin polkee paikallaan. Samaan aikaan kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää kohtaa on noussut koronapandemian myötä.

Viitteitä siitä, että koronapandemia olisi vähentänyt positiivista suhtautumista luomuruokaan ei ole. Asenteissa ei ole nähtävissä negatiivia vivahteita. Eiväthän koronapandemia ja luomuruoka varsinaisesti liity toisiinsa mitenkään. Kotimaisuuden ja puhtauden arvostus ovat nousseet ja nämä arvot puhuvat luomuruoan puolesta. Myös arviot tulevaisuuden kuluttajakäyttäytymisestä luomuruokaa kohtaan ovat varsin positiiviset. Ehkäpä kyse on ennemmin siitä, että koronapandemian jatkuessa, elämän soljuessa sen mukana, on vain turhautumista ja apatiaa asiaa kuin asiaa kohtaan. Kisaväsymystä, otaksun.

Uuden edessä

Samaan aikaan luomualalla ollaan uuden edessä, kun jo muutaman viikon kuluttua sovelletaan uutta lainsäädäntöä. Uudistuksessa otetaan huomioon nopeasti kasvavan alan muuttuva luonne. Uuden asetuksen tarkoituksena on taata viljelijöille reilu kilpailu ja samalla ehkäistä petoksia ja säilyttää kuluttajien luottamus. Myös Suomen CAP-suunnitelma on viittä vaille valmis. Valmiin CAP-suunnitelman sisällön ja linjaukset käsittelee ja hyväksyy kansallisesti valtioneuvosto. Suomi toimittaa komissiolle kansallisen CAP-suunnitelman vuoden 2021 lopussa ja komissio hyväksyy Suomen esityksen vuoden 2022 aikana. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää!

Luomun näkökulmasta tulevaisuudennäkymät ovat varsin valoisat. Luomuruoka ja luomutuotanto vastaavat kuluttajien vaatimukseen eettisyydestä, hyvinvoinnin hakemisesta ja ruoan hyvästä mausta. Näihin vaatimuksiin tulisi nyt vastata koko luomuruokaketjussa - unohtamatta sitä positiivista viestinnällistä ”pöhinää”.

Työ jatkuu! Nyt hetki lepoa ja luomuisan joulun toivotus!

Tuuli Pirttikoski

Satafood Kehittämisyhdistys ry