Avaa valikko Valikko

Luomukinkku on joulupöydän kunkku

Pro Luomun arvion mukaan Suomen markkinoille tulee tänä jouluna noin 90 000 kiloa kotimaisia luomukinkkuja. Kaikista maassa myytävistä joulukinkuista luomua on vajaa 2 %. Luomukinkkujen kysyntä on viime vuosina ollut kasvussa vastuullisesta kulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista käydyn keskustelun myötä. Kaikkiaan luomusikatiloja on Suomessa reilu kymmenkunta.

Luomusikatilalla pidetään huolta eläinten hyvinvoinnista. Luomusikojen hyvinvointi kumpuaa pienistä asioista, jotka luovat eläimille sikamaiset olosuhteet: väljät kasvatustilat, tonkimiseen innostavat virikkeet sekä lajinmukainen rehu. Hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita ovat myös vapaa eli ilman häkkiä tapahtuva porsiminen ja ulkoilu toukokuusta lokakuulle.

Suomessa kaikki suurimmat kauppaketjut myyvät kotimaisia luomukinkkuja. Ulkomaisia luomukinkkuja ei kaupan keskusliikkeiden valikoimissa ole. Luomusikatilat myyvät luomukinkkuja suoraan kuluttajille, mutta yleensä suoraan tilalta hankittava kinkku on pitänyt tilata jo kuukausia ennen joulua. Esimerkiksi Euran Honkilahdella sijaitsevan Niittaron luomutilan tilauskansio täyttyi jo marraskuulla!

Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja menekki noussut viime vuosina, ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna. Luomujoulukinkkujen valikoimassa on valinnanvaraa. Kinkut myydään pakastettuina, verkossa ja valmiiksi suolattuina. Pakasteesta on saatavilla potkatonta ja potkallista luomujuhlakinkkua sekä -kinkkurullaa. Lähempänä joulua tarjolle tulee tuoresuolattua luomukinkkua. Luomuna on saatavilla jonkin verran myös pikkukinkkuja ja porsaan juhlafileetä.

Luomusianlihan hinta on kalliimpi kuin tavanomaisesti tuotetut kinkut, koska luomusikojen kasvattaminen maksaa tavanomaista tuotantoa enemmän. Tärkeää on puhua luomusianlihantuotannosta myös muulloinkin kuin jouluna. Luomusikatalous ei tule kehittymään pelkästään kinkkujen myynnillä. Kuluttajien ja teollisuuden pitää olla kiinnostunut myös muista possun osista, ympäri vuoden.

Luomukast' joulua!

Tuuli Pirttikoski, Satafood Kehittämisyhdistys ry

Kommentit

  • Anne Suomi 4 viikkoa sitten

    Hei,

    Mistä saa luomukinkun jouluksi 2023.
    Asun Raumalla, mutta hiukan olen valmis ajamaan, jos sellainen löytyy.

  • efucanezawe 4 vuotta sitten

    http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin fnc.odzq.luomuisasatakunta.fi.vll.ms http://mewkid.net/who-is-xandra/