Mansikkabritakakku on kesän herkku, joka valmistuu tuoreista mansikoista ja sopii erinomaisesti juhannuksen kahvipöytään. Kakku syntyy helposti kotimaisista luomuaineksista ja sen voi tehdä myös maidottomana tai gluteenittomana.
Tarvitset
Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
Marenki
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
(mantelilastuja)
Täyte
1 – 2 sitruunan mehu
600 g mansikoita
1 prk (2 dl) vispikermaa
1 prk (200 g) mansikka- tai vaniljatuorejuustoa
<0,5 dl sokeria
<1 dl lemon curd -sitruunatahnaa
¼ ruukku minttua
1. Vaahdota sokeri ja rasva. Lisää joukkoon keltuaiset koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vaahdotuksen loppuvaiheessa. Levitä valkuaisvaahto taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia.
3. Purista sitruunamehu ja laita viipaloidut mansikat mehuun maustumaan noin puoleksi tunniksi (muista jättää muutama mansikka koristeluun) ja valuta sen jälkeen mansikat. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto, sokeri, lemon curd ja sekoita.
4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään saman kokoiseen osaan ja laita ensimmäinen tarjoiluastialle. Lisää päälle kolmasosa täytteestä ja mansikoista. Toista kunnes kakku on täytetty. Jätä päällimmäinen kakkupohja ilman täytettä. Koristele mansikoilla ja mintunlehdillä.
Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry