Avaa valikko Valikko

Mitä luomumerkit kertovat?

Oletko koskaan tarkastellut luomutuotteen pakkauksesta löytyviä merkkejä? Tai pohtinut, mitä merkit tarkoittavat? Merkkiviidakko voi tuntua vaikeaselkoiselta, mutta puhuttaessa luonnonmukaisesta tuotannosta merkinnät ja niiden taustalla olevat kriteerit ovat kuitenkin selkeitä: luomuelintarvikkeen tunnistaa EU:n luomutunnuksesta. Yksinkertaista!

Kuluttajansuojan ja rehellisen kilpailun takaamiseksi luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöissä käytetyt ilmaukset ovat suojattuja koko Euroopan unionissa kielestä riippumatta, jotta niitä ei käytettäisi muissa kuin luonnonmukaisissa tuotteissa. Suoja koskee myös ilmausten johdoksia ja lyhenteitä kuten luomu.

Kuluttaja joutuu luottamaan luomutuotteen pakkauksessa oleviin tietoihin ostopäätöstä tehdessään. Joulukuussa 2019 tehdyn kuluttajatutkimuksen (Kantar TNS) mukaan EU-luomumerkin tunnistaa yli puolet väestöstä. Reilu kolmannes vastasi ko. merkin vaikuttavan omaan ostopäätökseensä.

Pakolliset merkinnät luomutuotteessa takaavat kuluttajille, että luomutuote on tuotettu ja valmistettu luonnonmukaisen tuotantosäännösten mukaisesti ja toimija on valvottu. Merkintöjen avulla luomutuotteet ovat jäljitettävissä kaikissa tuotannon, valmistuksen ja jakelun eri vaiheissa. Luomutuotteen tunnistaminen on helppoa, sillä kaikissa pakatuissa luomutuotteissa on pakollinen EU:n lehtimerkki. EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on siis pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa.

Luomu - valvottua tuotantoa -merkki (Aurinkomerkki) on vapaaehtoinen, Suomen oma kansallinen luomumerkki ja myös tällä varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot. Merkin omistaa maa- ja metsätalousministeriö ja sen käyttöoikeuden myöntää Ruokavirasto. Aurinkomerkin voi saada sekä kotimainen että tuontiluomutuote. Merkkiä voi hakea toimija, joka tuottaa, valmistaa, valmistuttaa, pakkaa tai tuo maahan luomutuotteita ja kuuluu luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. On huomioitava, että Aurinkomerkki ei siis ole suoraan kotimaisen raaka-aineen ja tuotannon merkki, vaikka se suomalaisesta viranomaisvalvonnasta kertookin. Aurinkomerkki ei korvaa pakollista EU:n luomutunnusta.

Leppäkerttu-merkki kertoo, että tuote on suomalainen luomutuote. Merkissä voidaan tuoda esille alue, jossa tuote on tuotettu. Merkin myöntää Luomuliitto. Leppäkerttu-merkkiä voidaan käyttää Suomessa yhdessä pakollisen EU:n luomutunnuksen, Eurolehden kanssa. Leppäkerttumerkillä varustetun tuotteen on täytettävä EU:n luomuasetuksen ehdot. Kuluttajatutkimuksen mukaan Leppäkerttumerkin tunnistaa noin 45 % kuluttajista.

Luomutuotteiden pakkauksessa voi olla myös hieman tuntemattomampia merkkejä, kuten Demeter- ja Krav-merkit. Demeter-merkki kertoo, että tuote on viljelty biodynaamisesti. Se on kansainvälinen tarkastusmerkki, jonka Suomessa myöntää Biodynaaminen yhdistys. Merkillä varustetun tuotteen on täytettävä sekä EU:n luomuasetuksen että kansainvälisen Demeter-liiton tuotantoehdot.

Krav-merkki on ruotsalaisen luomujärjestön valvontamerkki. Krav-tuotteet noudattavat EU:n luomuehtoja ja osin Kravin omia tuotantoehtoja.

Miksi pakkausmerkinnät -hanke toteuttaa viestintä- ja neuvontakampanjan, joka edistää elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä olevien päiväys-, ravintosisältö-, alkuperämaamerkintöjen sekä EU-laatujärjestelmien mukaisten merkkien tuntemusta sekä kiinnostusta niitä kohtaan. Tutustu pakkausmerkintöihin!

Tuuli Pirttikoski, Satafood Kehittämisyhdistys ry

Kommentit

  • Pentti korpela 3 kuukautta sitten

    Täytyykö em, omenoissa olla luomumerkki kaupoissa vai voiko kauppiaat myydä mitä omenaa tahansa ilman merkkiä.

  • ulla taalasmaa 1 vuosi sitten

    mitä helee

  • nam3388214krya 3 vuotta sitten

    mes3388214rtjuny UrHHKh2 jFkA sPjpNeq

  • nem1952369tetcher 3 vuotta sitten

    mps1952369rttyneg HeU69YG Caf5 t0YH7KV

  • Sinny 3 vuotta sitten

    Hi, this is Jenny. I am sending you my intimate photos as I promised. https://tinyurl.com/ygdhm5ej