Avaa valikko Valikko

Porin Kuninkaanhaan koulun oppilaiden ajatuksia lähi- ja luomuruoasta

Kahdeksasluokkalaiset mieltävät lähiruoaksi usein Suomessa valmistetun kotimaisen ruoan. Luomu taas on luonnonmukaista sekä ympäristöä säästävää ruokaa. Lähiluomun koettiin olevan nuorille käsitteenä vieraampi.

Osa oppilaista tiesi, että lähi- ja luomuruokaa voi ostaa kauppojen lisäksi esimerkiksi REKO-ruokaringeistä tai suoraan tiloilta. Kasiluokkalaiset olivat hyvin tietoisia, että kotimainen ruoka edistää ja tukee suomalaista työllisyyttä sekä on tuoretta.

”Kesäisin parhainta on kesämökin lähitorilta ostetut tuotteet, kuten tomaatit, uudet perunat, kurkut, sipulit sekä kevätsipulit, joista voi tehdä maukasta kesäruokaa, mikä on lähellä tuotettua”, eräs oppilas kirjoitti.

Osa oppilaista kokee, että nuoret eivät niinkään välitä onko tuote luomua vai ei. Toiset taas kokivat nuorten olevan hyvinkin tietoisia tästä valinnasta. Arveltiin, että luomua ostettaisiin lähinnä ympäristön, eläinten olojen ja yleisen hyvinvoinnin takia. Lähiruoka menee ostoskoreissa yleensä luomun edelle, mutta lähiluomu olisi vaihtoehdoista paras.

”Lähiluomun tarkoitus on se, että me ihmiset saisimme läheltä tuotettua ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Luomuruoka on tärkeää siitä, että sen valmistuksessa ei käytetä väkilannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Luomuruualla saadaan myös edistettyä eläinten ja hyönteisten hyvinvointia sekä se elvyttää maan, joka ruokkii meitä ihmisiä”.

Luomuruokaa pidettiin parempana, koska siinä ei käytetä lisäaineita ja luomuruokaa tuotetaan vastuullisesti, mutta luomuruokaa pidetään kalliina. Nuoret pohtivat sen olevan syynä siihen, että päädytään ennemmin tavanomaiseen.

”Kauppakassia kootessasi voit miettiä, millaista ruokaa tulisi ostaa ja mistä, jotta voimme tukea omaa elinympäristöä? Lisäksi lähiruokaa valitsemalla tiedät mitä syöt!”

”Jospa jokainen tästä lähtien miettisi ruoan ostoa omalla kohdallaan ja vaihtaisi ostamansa elintarvikkeet lähellä tuotettuun luonnonmukaiseen ruokaan, vaikka se olisikin kalliimpaa. Jos ajatellaan ruoan ostoa pitkällä tähtäimellä, niin lähi- ja luomuruoan hinta voisi laskea reilusti, kun sitä ostettaisiin enemmän. Kehotan siis kaikkia tekemään kaupassa pieniä muutoksia, niiden suurten vaikutusten vuoksi ja aion myös itse tehdä samoin.”

Eräs oppilas kirjoitti, että kaukaa kuljetettujen ruokien käyttäminen on helppoa, mutta ajattelematonta. Hän pohti, että syynä saattaa olla myös riittämätön tieto asiasta. ”Kun asiaan perehtyy, niin arvostus ruoantuottajien työpanosta kohtaan nousee.” Kasiluokkalaiset kannustivat kuluttajia valitsemaan lähiluomua.

Oppilaat tiesivät, että pienilläkin muutoksilla ja valinnoilla voi olla iso merkitys.

”Niin pieni teko kuin vaikkapa banaanimerkin vaihto luomubanaaniin ja sen pakkaaminen muovipussin sijaan esim. paperipussiin on luonnon kannalta merkittävä ja kehitystä edistävä tapa, eikä vaadi sinulta paljoa”

”Lähiluomusta kuten muistakin ympäristöasioista keskusteleminen voi varmasti aiheuttaa eriäviä mielipiteitä ihmisissä, sillä osa voi ajatella sen olevan täysin turhaa ylireagointia, eikä välttämättä usko sen todellista merkittävyyttä. Jos kuitenkin ihmiset pysähtyisivät ajattelemaan luomua, lähiruokaa sekä lähiluomua ja niiden etuja, he voisivat vihdoin ymmärtää epäekologisten ja kaukaa kuljetettujen tuotteiden huonot puolet ja ympäristöhaitat. Suomessa valmistetuilla kotimaisilla luomutuotteilla nämä ympäristöhaitat ovat lähes mitättömiä, sillä niiden valmistuksessa ja viljelyssä otetaan huomioon ympäristön kuormittaminen ja täten käytetään ennalta ehkäiseviä viljelytoimia ja mm. kasvuhormonien, antibioottien ja lisäaineiden käyttö on rajattua tai jopa kiellettyä.”

Kasiluokkalaiset pitivät järjestäen ruokaa tärkeänä. Sitä tulisi arvostaa ja ruokahävikki minimoida. Ruoka on perustarve ja toisissa maissa on pulaa ruoasta.

”Minulle ruoka merkitsee ennen kaikkea itsensä ilmaisemista, sillä ruoan avulla voimme vaikuttaa, tuoda asioita esille, joita pidämme tärkeinä ja muutenkin kertoa itsestämme ihmisinä. Minulle eläinystävällisyys sekä ilmansaasteiden vähentäminen ovat molemmat erittäin tärkeitä asioita ja haluan näiden näkyvän päivittäin lautasellani. Tämän vuoksi suosinkin lähiluomua ja olen pyrkinyt vähentämään lihan syömistä. Kannustan myös muita nuoria tekemään valintoja ruokakaupassa sekä tutustumaan ruoantuotantoon, sillä pienilläkin muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia ja mielestäni kaikkein on erittäin tärkeää tietää, mistä syötävät tulevat ruokapöytiimme.”

Luomuisa Satakunta -hanke haastatteli Porin Kuninkaanhaan koulun oppilaita liittyen lähi- ja luomuruoantuotantoon. Nuoret kirjoittivat lyhyitä blogikirjoituksia näkemyksistään kotitaloustuntien puitteissa kevään 2021 aikana.

@kunkkusafkaa - tunnelmia ja tekeleitä Porin Kuninkaanhaan koulun köksäntunneilta ja vähän muualtakin