Syksyssä ehkä parasta luonnon väriloiston lisäksi on useiden eri juuresten ja kasvisten sadonkorjuu. Esimerkiksi kotimaista (luomu)valkokaali löytyy nyt runsaasti kauppojen hyllyiltä. Kaali sopii muun muassa kääryleisiin, keittoihin, pataruokiin, wokkeihin ja salaatteihin. Sen lisäksi, että kaali on erittäin monipuolinen raaka-aine, siinä on myös paljon erilaisia terveyshyötyjä ja vitamiineja. Avainapteekit.fi -sivustolla kerrotaan, että valkokaalissa on paljon C- ja K-vitamiinia, beetakaroteenia ja folaattia, kalsiumia, kaliumia, rautaa sekä seleeniä.
Pataruoat sopivat mielestäni erittäin hyvin syksyyn ja päädyin viikonloppuna tekemään kaalilaatikkoa. Vaikka tykkään tehdä ruokaa, olen kokkina melko malttamaton ja vähän laiskakin. Johtuen ehkä perinteisesti siitä, että aina on olevinaan kiire.
Kaalilaatikkoa varten keitin ensin veden vedenkeittimellä, jotta se alkaisi kiehua nopeammin. Kaalit, porkkanat ja sipulit sai nopeasti suikaloitua monitoimikoneessa. Ohut suikale kypsyy myös isoa nopeammin. Laatikon ollessa uunissa, ehti rauhassa paneutua muihin kotiaskareisiin.
Hyvän maun ja helppouden lisäksi pyrin yleensä saamaan ruokiin mahdollisimman paljon väriä ja monipuolisia raaka-aineita. Tällä kertaa kaalilaatikkoni sisältö oli seuraavanlainen:
Ainekset:
n. 800 g valkokaalia
3 porkkanaa
1 iso sipuli
n. 500 g ylämaankarjan/naudan jauhelihaa
1,5 dl täysjyväriisiä
n. 100 g salsakastiketta tai tomaattimurskaa
valkosipulia maun mukaan
½-1 tl jauhettua valkopippuria
2-3 tl (meri)suolaa
5 rkl siirappia
3 dl kermaa
5 dl vettä
1 dl juustoraastetta
Valmistus:
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Suikaloi kaali ja porkkanat. Lisää ne sitten kuumaan veteen (5 dl) ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10min. Tällä välin viipaloi sipuli ja paista se jauhelihan kanssa pannulla. Lisää lopuksi joukkoon myös valkosipuli.
- Mausta kaali-porkkanaseos 1-2 teelusikallisella suolaa ja jauheliha maun mukaan. Esimerkiksi lisäämällä 1-1,5 tl suolaa, 0,5 tl valkopippurijauhetta ja 100 grammaa salsakastiketta. Yhdistä seokset ja lisää joukkoon vielä riisit, kerma ja siirappi.
- Kaada seos uunivuokaan. Laita päälle hieman juustoraastetta. Valuta siirappia ohuesti esimerkiksi piirtäen siirapilla ruudukko laatikon pintaan.
- Anna hautua uunissa noin 1 h. Tarjoile puolukoiden tai puolukkahillon kera.
Tämä herkku katosi vuoasta nopeasti. Jopa henkilö, joka on kertonut, että ei pidä kaaliruoista, toivoi tätä tehtävän toistekin. Mukavia kokkaushetkiä kausijuuresten ja vihannesten parissa!
Syysterveisin
Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry