Uskaltaako luomuun satsata?
Näin kuului Luomuelintarvikepäivän paneelikeskustelun otsikko. Kymmenettä kertaa järjestetty Luomuelintarvikepäivä kokosi alan opiskelijoita, kehittäjiä, asiantuntijoita ja luomusta kiinnostuneita yhteen Helsinkiin K-Kampukselle tiistaina 8.10. Päivän ohjelmaan sisältyi mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä puheenvuoroja niin ulkomailta kuin kotimaastakin, liittyen muun muassa luomuelintarvikesektorin strategiseen kasvattamiseen, innovaatioihin, brändäykseen ja markkinointiin sekä vastuullisuuteen ja kestävyyteen.
Luomuelintarvikepäivän avauspuheenvuorossaan valtiosihteeri Päivi Nerg muistutti luomun roolista ruokajärjestelmässämme. Luomutuotantoa tulee edelleen tehostaa ja vahvistaa, ja tavoitteet saavutetaan yhteistyöllä. Nerg huomautti kuitenkin myös Suomen ja suomalaisten kuuliaisesta luonteesta, varsinkin kun puhutaan byrokraattisuudesta ja sääntelystä. Luomutuotannon sääntely ja valvonta ovat lisänneet erityisesti tuottajien kuormitusta, mikä edelleen voi vaikuttaa esimerkiksi tuottajien motivaatioon. Rakenteita tulisikin siis tarkastella uusin silmin ja palata siihen, millä on merkitystä – laadukkaaseen ja kestävään sekä vastuulliseen ruoantuotantoon.
Päivän ohjelmaan kuului luonnollisesti erilaisia puheenvuoroja, mutta näin viestinnän asiantuntijana puheenvuoroja kuuntelee tietenkin viestijän korvin. Mielenkiintoisimpia esimerkkejä kuulin Irlannista luomusektorin johtajan Emmet Doylen (Bord Bia) kertoessa maan kehittyvästä luomusektorista. Doylen mukaan neuvontaresurssien lisääminen ja avoin keskustelu sekä yhteistyö ovat olleet avainasemassa niin luomuviljelijöiden ja -tuottajien tukemisessa, kuin koko luomualan kasvussakin. Irlannista löytyy lisäksi ajatuksia herättäviä ja rohkeita luomumarkkinointiin liittyviä kampanjaesimerkkejä, jotka ovat Doylen mukaan vaikuttaneet merkittävästi kuluttajakäyttäytymiseen.
Maittavan luomulounaan ja verkostoitumisen jälkeen seurasi iltapäivän teemasessiot, joissa keskusteltiin luomun pioneereista, tutkimuksista ja tuloksista, brändeistä ja brändäyksestä sekä luomun vaikutuksista. Itse kuuntelin korvat höröllä case-esimerkkejä Midsonalta, Valiolta, Lapin Marialta sekä Meiralta. Kuulemiani teemasessioita yhdisti muun muassa vastuullisuus, rohkea mutta selkeä kuluttajaviestintä ja toimintaympäristön muutoksiin sopeutuminen.
Päivä päättyi paneelikeskusteluun, jossa keskustelijoina olivat Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen, SOK Marketkaupan ketjuohjauksen myynnin ryhmäpäällikkö Juha Nieminen, DAVA Foods Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha-Petri Jokinen sekä Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen. Paneelikeskustelun vetäjä Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras herätti keskustelua esimerkiksi luomutuotannon kannattavuudesta ja luomun markkinan kasvusta. Niin panelistit kuin yleisökin peräänkuulutti keskustelua koko ketjun kesken, kuluttajien aktivointia ja rohkeaa markkinointia sekä yhteistyötä. Mielen päälle jäi myös Iivosen kommentti pitkäjänteisyydestä koko tuotantojärjestelmän kehittämisessä. Päivä päättyi vuoden luomutuotteiden kunniamainintoihin ja Luomu SM -voittajien julkistukseen, luomuisat onnittelut voittajille! ????
Vuoden 2024 Luomuelintarvikepäivä tarjosi ajatuksia herättävän katsauksen luomutuotannon nykytilasta ja tulevaisuudesta. Luomuisamman tulevaisuuden avain piilee tuottajien tukemisessa ja koko ketjun sitouttamisessa. Kiitos järjestäjä(t) ja paikan päällä olleet!