Avaa valikko Valikko

Jalostus

Satakunnassa on 17 luomuelintarvikkeita jalostavaa ja Ruokaviraston luomuvalvontaan kuuluvaa yritystä. Luomuelintarvikkeiden myyntiä tai tukkutoimintaa harjoittavia yrityksiä vuonna 2019 on 8. Alhaisen jalostusasteen toimijoita (mm. mylly- ja lihatuotteiden valmistusta) on 6.

Maakunnan merkittävimpiin luomujalostajiin kuuluu Kokemäellä toimiva Finnamyl Oy, joka valmistaa luomutärkkelysperunasta jauhoa. Tehdas käyttää vuosittain 3,5-4 miljoona kg luomutärkkelysperunaa. Tuotetusta luomuperunajauhosta merkittävä osa menee vientiin, sillä jauhoista vain 10 % käytetään Suomessa. Satakunnan suuriin luomutoimijoihin kuuluu myös pakastevihannestehdas Apetit Ruoka Oy. Apetit on viime vuosina panostanut luomuraaka-ainetuotantoon merkittävästi ja tuotevalikoima kasvaa jatkuvasti. Satakuntalaisista luomuvihanneksista pakastealtaista löytyy mm. hernettä, porkkanaa, perunaa ja pinaattia.

Satakunnan luomukeruualueet

Satakunnassa on luomukeruualueita reilut 20 000 hehtaaria. Alueita on ympäri maakuntaa, keskittyen pohjoiseen ja etelään. Tuoreimmat luomusertifoinnit on tehty eteläisemmässä Satakunnassa. Pohjois-Satakunnassa luomukeruualueet omistavat yksityiset metsänomistajat ja Siikaisten kunta. Luomukeruutuotteita Satakunnassa jalostavat mm. valtakunnallisestikin hyvin tunnetut Ravintorengas Oy (havupuu-uutejuoma) ja Yrttipaja Oy (luonnonyrtit juoma- ja maustekäyttöön).

Valktakunnalliset luonnontuotealan yritykset toivovat luomukeruualuita Suomeen lisää, jotta alueellisten satovaihteluiden aiheuttamia haasteita voidaan minimoida. Satakuntalaisille luomukeruualueille löytyy paikallisten toimijoiden lisäksi siis kysyntää myös muualla Suomessa.

Kuva: Satakuntalaisilta luomukeruualueilta voidaan kerätä esimerkiksi luomumesimarjaa.