Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Luomutuotannon vastuullisuus

Luomutuotanto nähdään usein kestävänä vaihtoehtona tavanomaiselle maataloudelle, ja sen vastuullisuus kiinnostaa sekä kuluttajia että päättäjiä. Vastuullisuutta tarkastellaan tyypillisesti kolmesta eri näkökulmasta: ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hallinto.

Ympäristövastuu luomutuotannossa on luonnon monimuotoisuuden, maaperän ja vesistöjen suojelua. Lisäksi tuotannossa vältetään synteettisiä kemikaaleja ja torjunta-aineita ja pyritään kestävämpiin ja ympäristöystävällisempiin viljely- ja tuotantomenetelmiin.

Luomutuotannon pienempi kemikaalikuorma on myös työturvallisuustekijä ja sosiaalinen vastuu korostuu etenkin kehitysmaissa, työolojen ja paikallisten yhteisöjen tukemisessa. Luomutuotannossa noudatetaan usein oikeudenmukaisen kaupan periaatteita. Kuluttajille luomutuotteet ovat turvallisia ja läpinäkyvästi tuotettuja elintarvikkeita.

Hallinnollinen vastuu kattaa luomutuotannon sääntelyn, valvonnan ja sertifioinnin, joiden avulla varmistetaan, että tuotteet täyttävät tuotannon standardit. Luomusertifioinnit ja tarkka jäljitettävyysjärjestelmä varmistavat, että kuluttajat voivat luottaa tuotteiden alkuperään ja tuotantotapoihin.

Kaiken kaikkiaan luomutuotanto edistää yleisesti kestävää kehitystä, ja sen vastuullisuusperiaatteet tarjoavat monelta osin mallin ekologisesti, sosiaalisesti ja hallinnollisesti kestävälle tuotannolle.

Luomutuotannon vastuullisuutta käsittelevä raportti on koottu vuoden 2024 lopulla osana Tiedolla osaamista luomutuotantoon -hanketta. Tutustu myös raportin pohjalta tehtyyn infograafiin. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2023-1.12.2024. Hankkeen toteuttivat Satafood Kehittämisyhdistys ry, Pyhäjärvi-instituutti ja ProAgria Länsi-Suomi. Hanketta rahoitti Satakunnan ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta.

Arkistoon