Avaa valikko Valikko

Ajankohtaista

Luomukaali tutuksi - pellonpiennartilaisuus Mäkitalon Farmilla

Luomuisa Satakunnan pellonpiennartilaisuudessa Euran Honkilahden Mannilan kylässä tutustuttiin Erno Lähteenmäen ja Margit Ruotsalaisen luomukaalin viljelyksiin. Viljelijäpariskunta on myös lähellä sijaitsevan, osakeyhtiömuotoisen, tavanomaista kaalintuotantoa, lihakarjan kasvatusta sekä muuta kasvintuotantoa harjoittavan, Mäkitalo farmin osakas. Tilat toimivat tiiviisti yhteistyössä. Muun muassa Mäkitalo Farmin suuri nautakasvattamo oli sijoitettu Ernon ja Margitin tilalle ja tilan tuottamat luomukaalit varastoidaan ja kauppakunnostetaan yhteisissä tiloissa.

Margit ja Erno ovat osakkaina myös Mäkitalo Farmin käynnistämässä Mäkitalon Maukkaat tuotemerkillä toimivassa annossalaattibisneksessä. Salaattiannokset kootaan HK:n Euran tuotantolaitoksen tiloissa ja toimitetaan HK:n jakeluketjun mukana. Yhteistyötä ison toimijan kanssa pidetään ensiarvoisen tärkeänä ja Mäkitalon Farmilla ollaan iloisia hyvästä markkinaosuudesta valmissalaattimarkkinoilla. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta salaattien raaka-aineet tulevat lähituottajilta.

Tilan yhteensä noin 9 ha:n pelloilla tuotetaan apilapitoista luomunurmea ja luomuvalkokaalia. Kaali kiertää pelloilla neljän vuoden välein. Nurmirehu syötetään lihakarjalle, jonka tuottamaa lantaa käytetään syksyllä seuraavan vuoden kaalimaan peruslannoitteeksi.

Kaaliviljelyksille pyritään löytämään hyvin kosteuden säilyttävät peltolohkot. Kaalin vedentarve kiivaimman kasvun aikaan on suuri. Kuivana aikana kaalit tarvitsevat keinokastelua. Luomukaalien kastelu hoidetaan harson alla tihkukasteluna, jonka mukana kasveille annostellaan myös Soilfoodin Boost’ia lisälannoitteeksi.

Luomukaalit peitetään hintavalla, mutta pitkäikäisellä, tiheäsilmäisellä muoviverkolla. Tämä on tuotannon onnistumisen ehdoton edellytys, sillä kaalit päätyisivät muuten tuholaisten suuhun. Pahin näistä on kaalikoi. Luomutuotannossa tuholaisten torjuntaan on hyväksytty biologinen valmiste Turex. Sen B. thuringiensis bakteerit loisivat ja tappavat kaalikoin toukat ja estävät näiden syöntivioituksen. Valmiste voidaan ruiskuttaa verkon läpi sitä poistamatta.

Hyvä tavanomaisen kaalin sato on 40-50 tn/ha. Erno kertoi heidän päässeen parina ensimmäisenä vuotena 20-30 tn/ha luomukaalisatoon. Ravinteiden riittävyys ei hänen mukaansa rajoita satoa, joka laski mm. kuivuuden vuoksi.

Luomukaalit myydään tuoremarkkinoille ja hapankaalivalmistaja Rasilaiselle. Luomukaaleista valmistettu hapankaali on kysytty tuote vientimarkkinoilla.

Tutustu lisää Mäkitalon Farmiin somessa, makitalonfarmi.fi tai tilaesittelyistämme

Tilaisuuden järjesti yhteistyössä Luomuisa Satakunta -hanke ja Mäkitalon Farmi.

Arkistoon