Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/vhosts/luomuisasatakunta.fi/httpdocs/site/templates/esittely.php on line 22
Luomuisa Satakunta - Arolan tila, Anja ja Jorma Javanainen, Kauvatsa
Avaa valikko Valikko

Arolan tila, Anja ja Jorma Javanainen, Kauvatsa

Arolan tilalla Kauvatsalla on peltoa viljelyssä reilu 50 ha. Tilan isäntäväki, Anja ja Jorma Javanainen, aloittivat luomuun siirtymisen keväällä 2015. Kuluneet kuusi vuotta luomun parissa ovat tuoneet tilan toimintaan uutta, mm. luomuhunajan ja mustaherukan. Javanaisilla on tapana kehittää ja kokeilla joka vuosi jotakin uutta, eikä luomussakaan ole tehty niitä ilmeisimpiä kasvivalintoja.

Viljelykasveina tällä hetkellä ovat rypsi ja alsikeapila sertifioidun luomusiemenen tuotantoon, kumina sekä mustaherukka.

Mustaherukkaa viljellään 2,5 ha alalla. Lajikkeista Öjebyn ja Mikael soveltuvat koneelliseen poimintaan. Tilalla on myös Ben Tron- lajiketta, jossa on makeat marjat, mutta pensas on liian jäykkä konepoimintaan ja marjat on poimittava käsin.

Mustaherukkasadosta osa on tänä vuonna jalostettu omalla tilalla luomumustaherukka erikoishilloksi, josta ensimmäiset erät on saatu kauppoihin. Erikoishillo-nimikettä saa käyttää hillosta, jossa on marjaa vähintään 350 g/kg. Javanaisten luomuhillossa tämäkin raja ylittyy, tuoteselosteen mukaan marjaa on 570g/kg. Hilloa tehdessä on käytetty koko marja, mitään ei ole jätetty pois. Herukasta osa markkinoidaan itsepoimintana, osa poimittuna suoraan kuluttajille. jonkin verran herukkaa menee marjana myös kaupan kautta.

Luomuhunajantuotanto tukee viljelyä, sillä mehiläiset ovat kierron kasveille tärkeitä pölyttäjiä. Tilan vanhaan navettaan on remontoitu hunajan käsittelytilat sekä keittiö- ja oleskelutila. Navetan katolla olevat aurinkopaneelit lämmittävät käyttöveden. Luomuhunaja on saatu myyntiin useisiin kauppoihin Satakunnan alueelle, pääosin Porin ja Kokemäen seudulle. Kysyntä hunajalle on ollut hyvä.

Tällä hetkellä sertifioitua luomusiementä tuotetaan rypsistä ja alsikeapilasta, aiempina vuosina on tuotettu myös herneen ja puna-apilan siementä. Kasveja vaihdellaan kysynnän ja viljelykierron vaatimusten mukaan. Ja usein Jormalla on mietinnässä myös jotain uutta kokeiltavaa viljelyyn!

Luomukuminasta on tuotantosopimus Trans Farmin kanssa. Kumina on osoittautunut haasteelliseksi kasviksi luomussa, lähinnä kuminakoin vuoksi. Luomukuminan hinta olisi hyvä, mutta sadon saaminen epävarmaa.

(Päivitetty 12/2020)