Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/vhosts/luomuisasatakunta.fi/httpdocs/site/templates/esittely.php on line 22
Luomuisa Satakunta - Eskolan tila, Matti ja Salme Eskola, Eura
Avaa valikko Valikko

Eskolan tila, Matti ja Salme Eskola, Eura

Matti ja Salme Eskola isännöivät Euran Honkilahdessa sijaitsevaa Eskolan tilaa. Tilan juuret ulottuvat kauas historiaan, ainakin 1540 -luvulle. Tilan nykyinen omistaja kertoi olevansa suoraan alenevassa polvessa tilan 16. isäntä.

Tilalla on harjoitettu luomutuotantoa peltoviljelyn osalta 15 vuotta. Eläimet on kuitenkin pidetty tavanomaisessa tuotannossa. Tila on erikoistunut naudan- ja vasikanlihan tuotantoon, joista jälkimmäisessä Matti kertoi olevansa Suomen ja Pohjoismaiden ainoa tuottaja. Tuotantomuoto on yleisempää Keski-Euroopassa. Tilan naudat tulevat tilalle kahden viikon ikäisinä. Vasikat teurastetaan 9 kk:n ja sonnit 21 kk ikäisinä. Teurastettaessa vasikat painavat jo reilun 200 kg ja sonnit 800 kg. Eläimet teurastetaan HK:n teurastamossa Paimiossa ja vasikat leikataan Liha-aitta Vahekoskella Huittisissa. Eläinten hoidossa työt jaetaan siten, että isäntä hoitaa isommat sonnit ja emäntä vasikat. Liha markkinoidaan Suomen ravintoloihin, kauppoihin, ruokaloihin ja suoramyyntinä, osan isäntä käy itse myymässä paikkakunnan kauppaliikkeissä, esimerkiksi Porin Prismoissa. Erikoisuutena voidaan mainita, että tilan vasikanlihaa on tarjottu jo kolmen presidentin aikana järjestetyillä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa!

Syy luomuun siirtymiseen oli aikoinaan vastenmielisyys torjunta-aineiden käyttöä kohtaan. Lisäksi nurmiviljely teki luomuun siirtymisen ja rikkakasvien hallinnan helpoksi. Kun lannoitus pystytään hoitamaan vielä täysin karjanlannan ja apilaa sisältävien nurmien turvin, oli siirtymispäätös helppo tehdä. Tilan peltoviljely on ainoastaan nurmirehun tuotantoa. Kaikki tarvittava vilja ostetaan tilan ulkopuolelta. Nurmet tehdään säilörehuksi kolme kertaa vuodessa. Nurmet uusitaan pääasiassa suorakylvöllä, mutta karjanlannan levityksen yhteydessä 5-10 vuoden välein vanhoja, tuotannoltaan heikentyneitä nurmia myös kynnetään.

Tila hyödyntää tehokkaasti urakointipalveluita. Sekä lannan levitys että AIV:n teko urakoidaan. Menettelyn merkittävä etu on, että näin tilan isäntäväki pystyy keskittymään paremmin eläinten hoitoon ja tuotteiden markkinointiin ja hakelaitosten hoitoon. Urakointilaskun voi vähentää myös kokonaisuudessaan saman vuoden verotuksessa, toisin kuin koneiden hankintamenot, jotka vähennetään ainoastaan poistojen kautta.

Myyntityö on aikaa vievää ja myyntipäivät ovat pitkiä. Ennen liikkeelle lähtöä hoidetaan eläimet. Myyntityö näkyy myös auton kilometrimittarissa, johon kertyy vuosittain huomattava määrä ajettuja kilometrejä.

Vasikanlihan kysynnän isäntä kokee edelleen olevan hyvä. Vasikanliha on kuitenkin tavanomaista naudanlihaa kalliimpaa ja kuluttajiin on tarttunut yleinen nautaeläinten pitoon kohdistuva ennakkoluulo. Isäntä uskoo vahvasti naudanlihan kulutuksen jatkuvan kuitenkin vahvana, sillä uusissa Itä-Suomen Yliopiston tutkimuksissa on osoitettu naudanlihan syönnin mm. vähentävän ihmisten dementiariskiä.

Tilan talouden toinen tukijalka on lämpöyrittäjyys, jota isäntä pitää mielenkiintoisena työnä. Tätä harjoitetaan Euran energiaosuuskunnan kautta, jolla on vastattavana seitsemän lämpölaitosta ja niiden käyttö ympäri vuoden. Polttoaine ostetaan rankoina ja haketetaan ulkopuolisten haketusyrittäjien toimesta. Käytettävä raaka-aine vaihtelee laadultaan, minkä vuoksi omaa haketuskalustoa ei kannata hankkia. Urakoimalla työ voidaan haketuspalvelu ostaa yrittäjältä, jonka kalusto sopii parhaiten juuri kyseessä olevan raaka-aine-erän haketukseen.

Matti Eskolan tavoittaa sähköpostilla matti.eskola@euranenergia.fi

(Päivitetty 02/2020)