Avaa valikko Valikko

Huhtakosken tila, Markus ja Heli Malmila, Siikainen/Karijoki

Malmilat viljelevät kahta erillistä maatilaa. Toinen tiloista, mikä on samalla perheen kotipaikka, sijaitsee Siikaisissa ja toinen n. 70 km päässä Karijoella. Molemmilla tiloilla on sekä peltoa että metsää. Molempien tilojen pellot ovat olleet luomussa vuodesta 2010. Siikaisten tilan metsät on lisäksi luomusertifioitu v. 2013.

Molempien tilojen viljelykierto on samanlainen. Viisivuotinen kierto koostuu kahdesta vuodesta apilapitoisia nurmia, näitä seuraavasta rukiista ja lopuksi kahdesta vuodesta hernekauraseosta. Vuonna 2020 osalla alaa hernekauran tilalla tullaan kokeilemaan herneen ja vehnän seosta.

Tilojen sadot pyritään myymään luomutuotteina. Rukiin sato menee myllyille ja molempien tilojen hernekaura käytetään luomukotieläintiloilla. Tuotetta toimitetaan sekä kuivattuna että tuoreena. Märkänä vuonna 2017 kaikki hernekaura myytiin tuoreena. Karijoen tilan nurmirehu on myyty luomukotieläintilalle,kun taas Siikaisten tilan nurmi on mennyt viime vuosina tavanomaiselle kotieläintilalle paikkaamaan kuivien vuosien aiheuttamaa rehuvajetta. Molemmat tilat vastaanottavat ”palautuksena” lantaa.

Siikaisten luomumetsäalalta korjataan mäntykuitua Siikaisissa toimivalle Ravintorengas Oy:lle. Tehdas valmistaa siitä havupuu-uutejuomaa, joka on luomutuote.

Tiloilla on käytössä myös muutama vuosi sitten hankittu kestorikkakasvien torjuntalaite Kvick- Finn, jolla urakoidaan myös muutaman muun luomutilan peltoja. Konekantaan kuuluu lisäksi kivienkeruulaite Kivi-Pekka, jota käytetään myös urakointiin. Koneyhteistyö ja urakointi toimii myös toisin päin. Urakoitsijat hoitavat molempien tilojen lietteenlevityksen ja multauksen sekä nurmirehun teon. Muut työt tehdään itse.

Uusienkin koneiden yhteishankinta toisten tilojen kanssa kiinnostaa. Urakointi ja koneiden yhteisomistus on todettu hyvien kumppaneiden kanssa toimivaksi järjestelyksi. Mm. rikkahara on yhteinen muutaman muun tilan kanssa.

Yhteydenotot Markus Malmila puh 040-5638574

Kuva: Boris Lindgård

(Haastattelu 11/2019)