Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/vhosts/luomuisasatakunta.fi/httpdocs/site/templates/esittely.php on line 22
Luomuisa Satakunta - Järvenpään tila, Suomijärvi, Karvia
Avaa valikko Valikko

Järvenpään tila, Suomijärvi, Karvia

Tilan väelle ja isännälle Esa Järvenpäälle on kertynyt kokemusta luomusta jo vuodesta 1999 lähtien. Lopullinen päätös luomuun siirtymisestä tehtiin, kun tila sai jo pitkään luomussa ollutta lisämaata. Uusien maiden kasvua oli seurattu ”aitiopaikalta” ja todettu peltojen kasvavan hyvin kasvinvuorottelun turvin ilman väkilannoitteitakin. Luomuun siirtymistä oli pohdittu tilalla jo aiemminkin ja toinen syy luomuun siirtymiselle oli ostettavien tuotantopanosten vuosi vuodelta kohonnut hinta.

Tila oli aiemmin kotieläintila. Lypsykarjaa pidettiin kolmisenkymmentä vuotta. Karjasta luovuttiin vuonna 2015, jonka jälkeen tilaa on viljelty kasvinviljelytilana ilman kotieläimiä. Karja pysyi tavanomaisena koko pitoajan ja vain pellot olivat luomutuotannossa.

Aiemmin lannoitus hoitui karjan lannan avulla, mutta sittemmin lannoitus on perustunut apilapitoisen nurmen ja herneen typensidontaan. Luomuun hyväksyttyjä ostolannoitteita ei ole käytetty. Tilalla viljellään kauraa, hernettä, ruista ja apilanurmia. Tilan pinta-alasta, noin 32 ha, puolet on viljoilla ja puolet nurmia. Maan muokkauksessa luotetaan hyväksi koettuun menetelmään, kyntöön ja kylvön edellä äestykseen. Rikkaruohoja pidetään kurissa tiheällä viljakasvustolla ja kylvämällä viljan alle aluskasvi, esimerkiksi raiheinä.

Sadon markkinointi hoidetaan itse. Asiakkaina ovat pääasiassa toiset luomutuottajat, joille tuotteet myydään luomutuotteina. Nurmisadolle ei ole joka vuosi markkinoita. Näinäkin vuosina kasvusto niitetään, mutta sitä ei korjata, vaan se jätetään viherlannoitukseksi maahan.

Luomuun siirtyminen ei ole vaikuttanut työmäärään merkittävästi – ei lisäävästi eikä vähentävästi. Tilalla on koneet omasta takaa sekä nurmirehun että viljan korjuuseen. Tämän takia tila ei tarvitse urakoitsijan palveluita. Myöskään tilan koneilla ei ole harjoitettu urakointia tilan ulkopuolella.

Yhteydenotot 0407684427, Aila

(Päivitetty 7/2021)