Avaa valikko Valikko

Kaistin tila, Sari ja Vesa Harjunmaa, Huittinen

Kaistin tilaa Jokisivun kylässä Huittisissa pitävät Sari ja Vesa Harjunmaa. Tila on siirtynyt luomutuotantoon vuonna 2016 ja vuonna 2018 on ensimmäinen varsinainen luomuvuosi. Kaistin tilalla on 6 000 kanan luomukananmunantuotantoa ja lisäksi tavanomaista sianlihantuotantoa, joka oli ennen päätuotantosuunta.

Nyt viljelyssä on ohraa, vehnää, kauraa, härkäpapua, valkomesikkää ja nurmia. Viljelykierto on viisivuotinen: kaksi vuotta nurmea, vilja, härkäpapu ja vielä uudestaan vilja. Suurin osa viljoista on mennyt aiemmin sikojen rehuksi ja nyt myös kanojen rehuksi.

Brown Nick -rotuiset luomukanat tulivat tilalle vuoden 2017 marraskuussa. Vesa Harjunmaa kertoi, että luomuun mentäessä he halusivat ottaa jotain kotieläintuotantoa, mutta sianlihantuotanto ei ollut vaihtoehto. Sattuman kaupalla huittislainen luomukananmunantuottaja lopetti toimintansa ja Harjunmaat ottivat hänen paikkansa markkinoilla. Harjunmaa kertoi, että luomukananmunantuotannon alku on ollut haastavampi ja työllistävämpi, mitä suunniteltiin. Suurin haaste on kanojen lattiamuninta ja sen pois kitkeminen. Muuten kananmunantuotanto on erittäin mukava tuotantotapa, Harjunmaa toteaa.

Kananmunat menevät Satamuna Oy:lle Euran Paneliaan. Viljojen ja härkäpavun luomun siirtymävaiheen sato on mennyt milloin minnekin; pääosin sikojen rehuksi.

Harjunmaa on kiinnostunut yhteiskoneiden hankkimisesta, ja sellaisia löytyykin jo. Lisäksi tulevaisuudessa olisi tarkoitus myydä viljojen ja härkäpavun satoa muille viljelijöille, jos sitä jää ylimääräistä.

Yhteydenotot Vesa Harjunmaa puh. 050 378 4562