Avaa valikko Valikko

Kampin tila, Pauli ja Tiia Kamppi, Lavia

Pauli ja Tiia Kamppi viljelevät Kampin sukutilaa Porin Laviassa. Luomutuotanto tilalla alkoi keväällä 2017, kun pellot siirrettiin luomuun. Reilua vuotta myöhemmin, marraskuussa 2018 tilalle valmistui 9000 kanan luomukanala ja luomukanamunien tuotanto alkoi.

Luomutuotanto oli vahva vaihtoehto, kun Pauli ja Tiia miettivät tilansa kehittämistä. Tavoitteena oli myös se, että jatkossa tila työllistäisi ja toisi toimeentulon molemmille, jotta tilan ulkopuolisista töistä voisi luopua. Tästä syystä heti alkuun oli selvää, että jotain kotieläimiä tilalle tulisi. Yksi vaihtoehto oli luomubroileri, mutta kananmuniin päädyttiin, koska pakkaamoilla oli halukkuutta ottaa uusia luomumunantuottajia.

Luomukananmunantuotantoa aloitettaessa hypättiin mukaan ihan uuteen asiaan, ja tuotanto on sujunut hyvin. Munat myydään pakkaamolle (Kieku Oy). Osa myydään suoramyyntinä tilalta sekä Nokian ja Tampereen Rekojen kautta. Rahtimylläri käy tekemässä kanojen rehuseoksen. Omat viljat eivät täysin riitä kanojen ruokintaan, vaan rehuviljaa ja hernettä myös ostetaan kanoille, samoin teollista tiivistettä.

Ennen luomua tilalla oli viljelty vain viljaa ja jonkin verran rypsiä. Luomu toi mukanaan uuden pohdinnan myös viljelykiertoon. Kierron suunnittelussa tavoitteena oli saada pelloilta kanoille rehuviljaa, lähinnä ohraa, kauraa ja hernettä. Vilja viljellään seosviljana tai puhtaana, herne seoksena kauran kanssa. Myös aluskasveja on viljoilla käytetty. Nurmet täydentävät viljakiertoa. Ne joko niitetään viherlannoitukseksi tai niistä korjaa rehun luomukarjatila. Myös kanoille jaetaan päivittäin karkearehua.

Tilalla on todettu, että rikkojen kanssa luomussa pärjää, kun viitsii tehdä töitä. Konekantaa täydennettiin luomun myötä Kvick-Finn kultivaattorilla. Rikkaäes hankittiin yhdessä toisen luomutilan kanssa. Rikkaäkeessä on piensiemenen kylvölaite, jota käytetään aluskasvien kylvöissä ja nurmia perustettaessa.

Kasvien lannoitus perustuu omaan kananlantaan, jota on täydennetty Soilfoodin lannoitteilla. Kananlanta sekoitetaan Soilfoodin nestemäisiin lannoitteisiin lietesäiliössä.

Luomu on koettu kiinnostavaksi ja myös miellyttäväksi tavaksi viljellä, kun ei tarvitse pelata kasvinsuojeluaineiden kanssa. On vain luotettava ja uskottava omaan tekemiseen. Tilan kehittäminen ja vieminen eteenpäin on tärkeää. Siitä syystä osaltaan luomu valikoituikin tilan kehittämisen työkaluksi.

Yhteydenotot: Pauli Kamppi, 050 5427449