Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/vhosts/luomuisasatakunta.fi/httpdocs/site/templates/esittely.php on line 22
Luomuisa Satakunta - Katkon tila, Tapio Kallioniemi, Honkajoki
Avaa valikko Valikko

Katkon tila, Tapio Kallioniemi, Honkajoki

Katkon tila sijaitsee Honkajoella Pohjois-Satakunnassa. Tilalla on erikoistuttu laadukkaan luomukauran tuotantoon. Tilan viljelyala on 66 hehtaaria. Talonpito ei ole päätoimista.

Nykyinen isäntä Tapio Kallioniemi aloitti viljelijänä vuonna 2018, jolloin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Luomukauran viljelyn aloitti Tapion isä Ilkka Kallioniemi vuonna 1998. Ensimmäisinä vuosina tuotettiin myös luomuohraa. Siitä kuitenkin luovuttiin, koska luomuviljelyssä ohra osoittautui huomattavasti kauraa hankalammaksi.

Tilan historia

Katko on Honkajoen pitäjän kolmanneksi vanhin tila, jonka historia ulottuu 1600-luvulle. Nykyinen tilakokonaisuus muodostui pääosin vuonna 1954, kun Ilkka Kallioniemen vanhemmat Helvi ja Osmo Kallioniemi muuttivat tilalle. Osmon isä Albert Kallioniemi oli 1930-luvulla ostanut kahden sisaruksensa kanssa kolmanneksen Katkon tilasta. Siihen liitettiin myös osia Osmon syntymäkodista Kallioniemestä sekä 1990-luvulla Helvi Kallioniemen kotitilan pellot ja suurin osa metsistä. Tapio viljelee nyt peltoja, jotka ovat olleet saman suvun hallussa 12 sukupolvea. Tilalla pidettiin lypsykarjaa 1980-luvun alkuun asti, minkä jälkeen tuotettiin vielä naudanlihaa 1980-luvun lopulle. Erikoisuutena voidaan pitää sitä, että tilalla oli suuri, Katkon Turkis Oy:n pyörittämä minkkitarha 1950-luvun lopulta 1970-luvun lopulle asti.

Kestävää kehitystä

Ilkka Kallioniemi päätti siirtyä luomuun työskenneltyään 1980-luvulla Kemiran lannoite- ja kasvinsuojelukonsulenttina. Hänelle syntyi ajatus, että ”on pakko olla parempi vaihtoehto”. Luomutuotannossa tilan peltojen lannoitus perustuu viljelykierrossa olevaan apilanurmeen ja sian lietelantaan sekä luonnollisesti kalkitukseen. Tälle keväälle on tilattu biotiittia kaliumlannoitukseen. Maan muokkaukseen kuuluvat kevätkyntö ja syksyisin muokkaus kultivaattorilla. Valvattia, ohdaketta tai juolavehnää on paikoin torjuttu kelajyrsimellä. Erittäin tehokkaaksi koneeksi on osoittautunut Tiustech Oy:n valmistama Root Stopper -kultivaattori, joka puree hyvin sekä juuri- että siemenrikkakasveihin. He-Va Multiseeder -koneella kylvetään piensiemeniä, mutta poistetaan myös siemenrikkakasvien pientaimia.

Tilalla on kolmannes Katkontien Maatalouskone Oy:stä, joka omistaa mm. puimurin. Muutenkin yhteistoiminta naapureiden kanssa on laajaa. Yhtenä esimerkkinä on uuden sillan tekeminen yli Karvianjoen. Sillan pituus on 33 metriä ja teoreettinen kantavuus 60 tonnia.

Luomukaura on viime vuosina myyty Helsingin Myllylle suurimokauraksi.

Luomuun siirtyminen on lisännyt työmäärää, mutta myös parantanut tilan kannattavuutta. Talonväen mielestä erityisen hyvältä tuntuu, kun voi hyvällä omallatunnolla edistää kestävää kehitystä.

Tapio Kallioniemi, 0445775230, tapio.kallioniemi@honkajoki.fi

(Päivitetty 04/2020)