Avaa valikko Valikko

Keskitalon tila, Juhani ja Eveliina Keskitalo, Huittinen

Keskitalon tilaa Huittisissa Suttilan kylässä pitävät Juhani ja Eveliina Keskitalo. Keskitalon tila on kasvava maitotila. Vasikoita syntyy vuosittain ja uusia eläimiä on hieman myös ostettu. Eläimet ovat laitumella keväästä pitkälle syksyyn. Tällä hetkellä ne ovat talvikauden kylmäpihatossa, jossa on lypsyasema. Uusi kahden lypsyrobotin navetta on kuitenkin suunnitteilla ja tarkoitus valmistua vuonna 2024.

Luomumaito menee Valiolle. Tilan työt pariskunta hoitaa pääosin kahdestaan, mutta kiireaikoina sukulaiset ovat apuna. Tilan arki on isäntäparin mukaan yhtä sirkusta pienten lasten ja kasvavan eläinmäärän kanssa.

Juhanin vanhemmat siirsivät tilan luomutuotantoon vuonna 1991. Kannattavuus oli yhtenä syynä, mutta isompana syynä oli se, että Juhanin isä sai allergiaoireita kasvinsuojeluaineista. Vuonna 2017 Juhani ja Eveliina siirtyivät pitämään tilaa.

Viljelyssä on nurmea sekä hieman vehnää, kauraa ja hernettä. Kokeiluun on mahdollisesti tulossa myös ruisvehnä. Kaikki menevät rehuksi omille eläimille. Rehuviljaa ostetaan lisäksi yhteistyötiloilta.

Luomutuotanto on Juhanin ja Eveliinan normaali. Heistä on hienoa olla luomussa, eikä tavanomainen viljely ole juurikaan tuttua. He tietävät, että oikoteitä luomussa ei ole, jos rikkojen torjunnassa ei onnistuta. Keväällä pellot äestetään ja juolavehnäalueet ajetaan Kvick-Up kultivaattorilla. Syksyisin levitetään kuivalanta sekä kynnetään.

Kaikki tilalla käytössä olevat koneet löytyvät itseltä. Ainoastaan lajittelija on yhteinen naapuritilan kanssa ja lannanlevitys ostetaan urakointipalveluna. Keskitalon luomutila tekee yksittäisiä paalaus- sekä käärintäurakointeja omien aikataulujen mukaisesti myös muille tiloille. Mahdollisuus on myös urakoida nurmen kylvöjyräystä.

Keskitalot kehottavat kuluttajia ostamaan suomalaista luomuruokaa. Luomu on ystävällistä maaperälle ja vatsalle. He kertovat, että esimerkiksi toiset laktoosi-intoleranssit pystyvät käyttämään luomuraakamaitoa.

Yhteydenotot: keskitalonluomutila@outlook.com

(Päivitetty 11/2021)