Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/vhosts/luomuisasatakunta.fi/httpdocs/site/templates/esittely.php on line 22
Luomuisa Satakunta - Koiviston tila, Riina Arvela ja Joel George, Eurajoki
Avaa valikko Valikko

Koiviston tila, Riina Arvela ja Joel George, Eurajoki

Eurajoen Kaukomäen kylässä sijaitseva Koiviston luomutila täyttää sen omistajapariskunnan Riina Arvelan ja Joel Georgen sekä heidän tyttärensä elämässä monta tärkeää asiaa. Tila tarjoaa perheelle ekologisen elämäntavan mahdollistavan kodin, etätyöpaikan vanhemmille ja tyttärelle lyhyen matkan läheiseen kyläkouluun. Tyttärelle se on myös kiinnostava ja opettavainen kasvuympäristö, jossa hän voi hoitaa esimerkiksi omia kanojaan. Tilan pelto antaa puolestaan mahdollisuuden tuottaa sekä itselle että myyntiin puhtaita luomuelintarvikkeita.

Tila on ostettu vuonna 2010 ja vuodesta 2014 lähtien sen aikojen kuluessa tyhjilleen jäänyt, vuonna 1927 rakennettu hirsinen päärakennus, on ollut perheen asuinpaikka. Rakennuksen suunnittelua ja korjausta on tehty usean vuoden aikana, ja siitä on muodostunut viihtyisä koti perheelle. Riina sanookin maaseudun vanhojen, vaille käyttöä jääneiden rakennusten korjauksen ja käyttöönoton olevan yhdenlainen kulttuuriteko. Vanhat hirsitalot hengittävät ja kertovat omaa tarinaansa menneestä elämästä. Niissä on aivan erilainen henki kuin uusissa taloissa.

Tila ja perheen asumismuoto on hyvä esimerkki maaseudun tarjoamista monista mahdollisuuksista. Ne eivät rajoitu pelkästään raaka-aineiden tuottamiseen, vaan maaseutu asuinpaikkana voi olla toimintaympäristö paljolle muullekin.

Perheen isä Joel on alunperin kotoisin Yhdysvalloista, mistä hän tuli kymmenen vuotta sitten Suomeen kieltä oppimaan. Sattui kuitenkin ”se tavallinen tarina”, ja sillä matkalla Joel on vieläkin. Hänellä on sekä koneenrakennusinsinöörin että liiketalouden tutkinnot. Hän auttaa perustamansa Norded Oy:n kautta suomalaisia yrityksiä saamaan innovaatioitaan Yhdysvaltain ja muidenkin maiden markkinoille. Käsistään kätevänä Joel tekee myös muuraustöitä niin itselle kuin asiakkaillekin. Tästä osoituksena on perheen asuinrakennuksen olohuoneen massiivinen luonnonkivitakka. Perheen kotikielenä on englanti, vaikka Joel hallitsee suomen kielen hyvin.

Perheen Riina-äitikin on toiminut yrittäjänä vuodesta 2006 lähtien. Hän tarjoaa sisustus- ja huonekalusuunnittelupalveluita niin yrityksille ja yksityisille asiakkaille kuin julkisillekin tahoille. Työkenttä kattaa koulutuksen puolesta opetus- ja koulutusalankin. Työkenttä on ollut laaja, sillä siihen on mahtunut myös luomu- ja lähiruoan myyntiä. Oma kiinnostus oman ja perheen hyvinvoinnin edistämiseen antoi potkua perustaa Poriin ja Luvialle luomu- ja lähiruoan ruokapiiri, jota hän pyöritti ennen REKO-ruokaringin syntymistä. Tuotteita haettiin ympäri maakuntaa ja jaettiin ensin suoraan kotitalouksille ja sitten jakopisteissä. Samalla Riina tapasi ja tutustui moniin tuottajiin.

Tilan peltopinta-ala on puolen hehtaarin suuruinen. Tilan ostohetkellä pelto oli ollut pitkään hoitamatta. Luomuvalvonnan piirissä tilan pelto on ollut vuodesta 2015 lähtien. Ensimmäiset vuodet kuluivat pellon kasvukunnon parantamiseen. Viljelykasveina oli puna-apilaa, virnaa ja auringonkukkaa. Auringonkukkaa hyödynnettiin kekseliäästi. Sen terälehtiä kerättiin ja käytettiin tuoreena mm. ruokaöljyjen ”tuunaamiseen” ja kuivattuna leivonnassa sahramin tapaan.

Pariskunnan kymmenvuotiaalle Olivia-tyttärelle on kasvatettu kauraa, josta tytär on tehnyt luomukauralyhteitä myyntiin. Pienellä alalla on tuotettu monivuotisia syötäviä perennoita, kuten lipstikkaa, ruohosipulia ja minttua sekä muita vihanneksia. Näiden tuotantoa suunnitellaan kasvatettavan toimitettavaksi Reko-renkaan kautta myyntiin. Kasvimaan kesän aikainen hoito on perheen tyttärelle kotipihasta löytyvä tuleva mahdollinen kesätyöpaikka. Vaikka perheen äidillä onkin aika ajoin kova traktorikuume, on pellon muokkaustoimet hoidettu tähän saakka naapuriapuna.

Luomutarkastajan käyntiä Riina Arvela kertoo aina odottavansa innolla, koska hän kehuu saaneensa näistä aina paljon hyviä ideoita luomukasvisten tuotantoonsa. Riina kertoo arvostavansa paljon elämän pieniäkin asioita. Aiheen iloon ja tyytyväisyyteen voi löytää vaikka niin pienistä asioista kuin pellon leppäkertuista tai jopa kirvoista!

(Päivitetty 04/2020)