Avaa valikko Valikko

Luomua ja jatkojalostusta

Koivukumpu, Anu ja Jorma Pörsti, Pori

Anu ja Jorma Pörsti viljelevät Porin Ulasoorin kylässä Koivukumpu nimistä luomutilaa. Tuotantosuuntana on kasvintuotanto, kotieläimiä tilalla ei ole. Tilalla tuotetaan jauhoja ohrasta, vehnästä ja rukiista, kaura- ja neljänviljanhiutaleita, ohraryynejä rikottuna ja kokonaisena, kokonaista kauraa sekä perunoita ja erilaisia juureksia. Pääosa tuotteista ja jalosteista myydään suoramyyntinä tilan tilamyymälästä (Säikäntie 186). Muita myyntikanavia ovat Reko-ruokaringit ja myynti lähiseudun kauppojen kautta. Omia tuotteita on laaja valikoima, kaikkiaan 16 kappaletta. Luomuviljaa myydään myös jonkin verran luomukananmunia tuottavalle tilalle.

Tila on ollut 1995 vuodesta lähtien luomussa, joten kokemusta on kertynyt paljon ja menetelmät ovat hioutuneet toimiviksi. Kannustimena luomuun siirtymiseen oli alkujaan halu kokeilla ja oppia uutta. Myös talousmielessä luomutuotannolle maksetut paremmat tuet houkuttivat. Luomutuotteet tarjosivat lisäksi mahdollisuuden omien raaka-aineiden tuotekehitykseen ja jatkojalostukseen. Luomutuotanto, tuotteiden jalostus sekä markkinointi tarjoavat viljelijäpariskunnalle kokopäiväisen työn.

Luomutuotantoon siirtymisen jälkeen ja oman jalostustoiminnan ansiosta tilan kannattavuuden kerrottiin hieman parantuneen. Viljelijäpariskunta on ilolla huomannut luomun suosion kasvamisen. Tämä näkyy sekä viljelypinta-alojen että tuotteiden ja jalosteiden kysynnän kasvuna.

Tilan peltopinta-alasta noin kolmasosa on apilapitoisilla nurmilla, joilla ladataan maan ravinnevaroja. Loppu peltopinta-ala on pääasiassa viljalla. Tilan vilja-alalla tuotetaan kaikkia Suomessa tuotettavia viljoja; kauraa, ohraa, vehnää ja ruista. Kaura tuotetaan herneen kanssa seoskasvustona.

Viljelykierto on kuusivuotinen. Se alkaa kahdella apilanurmivuodella, joita seuraavat vilja, herne-kaura-seos, vilja sekä viimeksi vilja, jonka alle on kylvetty nurmensiemenseos. Kasvien ravinnetarve hoidetaan apilanurmilla ja tilan ulkopuolelta hankittavalla Biolanin luonnonlannoitteella. Tilan peltojen perusmuokkausmenetelmänä on joko syksyllä tai keväällä tehtävä kyntö. Ennen kylvöä maat äestetään hienoksi. Viljan orastumisen jälkeen kasvustot äestetään rikkakasviäkeellä ja nurmet hoitoniitetään rikkojen torjumiseksi. Rikkakasveja riittää silti vielä täsmätorjuttavaksi, mistä syystä työmäärä onkin lisääntynyt aikaisempaan verrattuna. Tilan peltotyöt, puinti ja kuivaus mukaan lukien, tehdään itse omilla koneilla. Urakointipalveluja ei käytetä.

Yhteydenotot: anu.porsti@dnainternet.net

Kuvassa tilan oman viljan jalostuksessa käytettävä mylly

(Päivitetty 08/2020)