Avaa valikko Valikko

Korkeaojan luomutila, Aapo Korkeaoja ja Hanna Vaskivuo, Kokemäki

Tilaesittely Korkeaojan tilasta Aapo Korkeaojan itsensä kertomana:

"Korkeaojan luomutilalla tuotetaan luomua ja kulttuuria!”

Olemme perinteikäs satakuntalainen maatila, jonka juuret kantavat 1750-luvulle, jolloin Kokemäen Korkeaojan perämettiin perustettiin Kunnin talon Korkiaojan torppa. Naimakauppojen kautta torppa siirtyi takaisin kantasuvun, Sakarias Korkeaojan, haltuun 1800-luvun puolivälissä, jonka jälkeen tilan isäntinä ovat alenevassa polvessa palvelleet Vihtori, Toivo, Juha ja nykyinen isäntä Aapo Korkeaoja. Perustimme 2012 maatalousyhtymä Korkeaojan yhdessä vanhempieni Juhan ja Marja-Liisan kanssa, jolloin myös siirryimme Luomuun.

Luomun filosofia ja käytäntö

Maanviljely on luonnon, perinteiden ja kulttuurin palvelemista, vaalimista, yhteistyötä ja elantoa. Luomuun siirtyminen oli minulle monipuolinen reunaehto tilan jatkamiselle. Luomuviljely ei meillä perustu pelkästään ekologiaan, vaan kyse on laajasta motiivien kirjosta:

  1. Luomu vaatii ammattitaitoa: Ei riitä, että ruiskuttaa glyfosaatin rikkaruohoille, vaan täytyy ymmärtää mikrobiologiaa, viljelykiertoa, maalajeja, oikea-aikaisuutta, teknisiä valintoja ja ajatella kokonaisvaltaisesti.
  2. Luomu on vahvasti tulevaisuutta. Suomi pärjää koko ajan paremmin nimenomaan puhtaalla ruoantuotannolla.
  3. Luomu on tehokasta – tilamme satotaso on noussut verrattuna suorakylvöön.
  4. Luomu on filosofia, joka tukee kaikkea toimintaamme – tilamme maatalous, taide ja kulttuurityö ammentavat kokonaisekologisesta ajattelusta, jossa orgaaninen, kestävä ja tasapainoinen ovat luovuuden pohjana.

Kasvit ja viljelykierto

Tilan päätuote on laadukas hevosenheinä, jonka peruskasvina on erinomaisesti luomutuotantoon sopiva sinimailanen. 4-5 vuoden viljelykierrossa on mukana myös kaura, joka viihtyy hyvin sinimailasen möyhentämässä ja valtaamassa maassa. Kaurakasvusto pysyy valtakasvin dominoivuuden takia pääosin rikoista vapaana. Heinän ja kauran lisäksi olemme kehittäneet hampun viljelytekniikkaa ja tuotantoa. Työ hampun, äärimmäisen monipuolisen viljelykasvin kanssa, on kesken. Jatkamme kehitystyötä ja tuomme uusia tuotteita mm. kuivikkeita ja eristeitä markkinoille vuoden 2020 aikana.

Kulttuurityö

Olemme vaimoni Hanna Vaskivuon kanssa kummatkin kulttuurialan ammattilaisia, ja Korkeaojan luomutila on myös tiiviisti sidoksissa taiteeseen ja kulttuuriin. Päivätyössäni opettajana Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa opetan esitystaiteen nuoria ammattilaisia, jotka Kankaanpään perinteikkäässä taidekoulussa opiskelevat kuvataiteen eri lajeja. Vaimoni Hanna toimii graafikkona ja kuvittajana. Hänen töitään ovat mm. paikallisen Satasoitto-festivaalin ilme ja laaja kirjo erilaisia graafisia materiaaleja. Uusin Hannan yritystoimintaa on kesällä 2020 aloittanut Poniexpress-kahvila, joka varmasti saa jatkoa seuraavina kesinä. Kahvila on vanhaan hevostraileriin perustettu luomus, joka kuljetti aikaisemmin tilalla asuvia Suomenpienhevosia.

Tilallamme toimii Kultuurikollektiivi Kukoistus, joka on taiteilijoista ja kulttuurialan ammattilaisista koostuva yhteisö. Järjestämme mm. tapahtumia (mm. Käsitekesä ja Immaterial), taideresidenssejä ja koulutustoimintaa. Kukoistus toimii tiiviissä yhteistyössä Korkeaojan kyläyhdistyksen, Kvak-ry:n kanssa, joka mm. tuottaa Halkeenkiven kesäteatteria. Korkeaoja on kulttuurikylä, joka sijaitsee n. 15 km Harjavallan ja Kokemäen keskustoista, reilu 30 km Porista Tampereen suuntaan.

Tervetuloa käymään!

Yhteydenotot: Aapo Kustaa Korkeaoja, 044 710 3580 tai aapo.korkeaoja@gmail.com

Tilan monipuoliseen toimintaan voi tutustua lisää seuraavilla sivuilla:

Kulttuurikollektiivi Kukoistus

Korkeaojan luomutila

Suunnittelustudio Pippuriina

Hanna Vaskivuo

Poniexpress

Käsitekesä