Avaa valikko Valikko

Kotajan tila, Tuuli ja Matti Kotaja, Vampula

Matti ja Tuuli Kotaja viljelevät noin 40 hehtaarin luomutilaansa Huittisten Vampulassa viime vuosisadan alun kulttuurimiljöössä. Tilalla on kehitetty ruusun viljelyä jo melkein 20 vuoden ajan. Reilun kymmenen vuoden ajan omalla koealalla on kehitetty niin lajikkeita kuin viljelytekniikkaakin. Oman lisäysaineiston tuotannossa koeala on merkittävässä roolissa. Rosa kotaja lajike onkin jo tulossa käyttöön. Ruusua tuotetaan elintarvikekäyttöön.

Tila on erikoistunut tuottamaan hilloa, jonka pääraaka-aine on tarhakurtturuusun, Rosa rugosan kerrottukukkaisen hybridilajikkeen kukkien terälehdet. Tarhakurtturuusu on ruusun eri muoto ja sitä ei saa sekoittaa hävitettäväksi määrättyyn, puutarhoissa ja myös luonnossa villinä kasvavaan vieraslajiin, kurttulehtiruusuun. Maatilalta perheyritys FP-Kotaja Oy Finnish Plant myy hilloa tuotenimellä Finnish Plant Ruusun Terälehtihillo. Luomumerkinnän saanut hillo valmistuu käsityönä. Jakelukanavat kattavat nyt isot suomalaiset tukkuliikkeet ja kivijalkamyymälöitä ympäri Suomen. Eri verkkokauppojen välityksellä tuotetta lähtee maailmalle. Muita tuotteita ovat pakastekuivattu ruusun terälehti suurkeittiöille, erityisesti ravintoloille.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on hyödyntää myös ruusun kiulukat eli marjat ja jalostaa niistä myyntituote. Samoin kuivatuista ruusun terälehdistä on kehitteillä kuluttajapakkaustuote.

Tulevaisuuden haaveena on myös oma verkkokauppa, jonka kehittämistä rajoittaa vain jo nyt pienyrittäjän valtava työmäärä.

Ruusua viljelyssä on yli 20 000 rivimetriä pensaita, joista juuri puhjenneet kukat poimitaan kesä-syyskuussa päivittäin. Viljelyssä on lisäksi 20 hehtaaria viherlannoitusnurmia ja 10 hehtaarilla kasvatetaan vehnää myyntiin.

Yhteydenotot: Matti Kotaja p. 0500329630, Tuuli Kotaja p. 0505474881, finnish.plant(at)fpkotaja.com

(Haastattelu 9/2019)