Kotajan tila, Tuuli ja Matti Kotaja, Vampula

Matti ja Tuuli Kotaja viljelevät noin 40 hehtaarin luomutilaansa Huittisten Vampulassa viime vuosisadan alun kulttuurimiljöössä. Tilalla on kehitetty ruusun viljelyä jo toistakymmentä vuotta, ja omalla koealalla on kehitetty niin lajikkeita kuin viljelytekniikkaakin. Oman lisäysaineiston tuotannossa koeala on ollut merkittävässä roolissa, ja Rosa kotaja -lajike onkin jo käytössä. Omaa Rosa kotajaa vertaillaan muuhun kasvustoon sen etujen selvittämiseksi (huomattu mm. korkeuserot ja kukkien määrä sekä laatu).
Kotajat tuottavat ruusua elintarvikekäyttöön. Tila on erikoistunut tuottamaan hilloa, jonka pääraaka-aine on tarhakurtturuusun kerrottukukkaisen hybridilajikkeen kukkien terälehdet. Tarhakurtturuusu on ruusun eri muoto ja sitä ei saa sekoittaa hävitettäväksi määrättyyn, puutarhoissa ja myös luonnossa villinä kasvavaan vieraslajiin, kurttulehtiruusuun. Maatilalta perheyritys FP-Kotaja Oy Finnish Plant myy hilloa tuotenimellä Finnish Plant Ruusun Terälehtihillo. Luomumerkinnän saanut hillo valmistuu käsityönä Huittisissa.
Jakelukanavat kattavat tukkuliikkeitä ja kivijalkamyymälöitä ympäri Suomen. Tuotetta viedään lisäksi ulkomaille Eurooppaa ja Aasiaa myöden. Ulkomaille vietäessä elintarvikkeen olisi hyvä olla Matin mukaan luomua, muuten markkina voi olla liian pieni. Viennissä on kuitenkin omat haasteensa, liittyen esimerkiksi maiden maahantuontisäädöksiin ja yksityiskohtaisiin turvallisuuskartoituksiin. Kotajat ovat kuitenkin tottuneita toimintaympäristöön, ja yli kymmenen vuoden toiminnan aikana reklamaatioita on tullut vain muutamia.
Jakelukanavat kattavat nyt isot suomalaiset tukkuliikkeet ja kivijalkamyymälöitä ympäri Suomen. Eri verkkokauppojen välityksellä tuotetta lähtee maailmalle. Muita tuotteita ovat pakastekuivattu ruusun terälehti suurkeittiöille, erityisesti ravintoloille. Ravintoloille myydään myös ruusuhilloa.
Ruusulla elintarviketuotteena on kuitenkin paljon muitakin mahdollisuuksia. Toiveena on hyödyntää muun muassa ruusun kiulukat eli marjat tehokkaammin, mutta niiden käsinpoiminta ja prosessointi on työlästä. Kotajat ovat kiinnostuneita hyödyntämään myös ruusunterälehtihillon valmistusprosessin aikana syntyvien sivuvirtojen hyödyntämisestä.
Ruusua viljelyssä on yli 20 000 rivimetriä pensaita, joista juuri puhjenneet kukat poimitaan kesä-syyskuussa päivittäin. Tarvittaessa taimia pystytään kuitenkin lisäämään, eli toiminta on hyvinkin skaalautuvaa. Kotajat eivät käytä kemikaaleja tai torjunta-aineita, ja hyönteistorjunnassa on käytetty muun muassa feromoniansoja.
Viljelyssä on lisäksi 20 hehtaaria viherlannoitusnurmia, ja 10 hehtaarilla kasvatetaan vehnää myyntiin. Viljelykierto on kolmivuotinen.
Yhteydenotot: Matti Kotaja p. 0500329630, Tuuli Kotaja p. 0505474881, finnish.plant(at)fpkotaja.com
(Päivitetty 08/2024)