Avaa valikko Valikko

Laihisen tila, Leena ja Mikko Iivonen, Kokemäki

Laihisen tilaa Kokemäen Rajaojalla viljelevät Mikko ja Leena Iivonen. Tilalla on aiemmin viljelty viljaa ja sokerijuurikasta. Edellisen viljelijäpolven aikana tilalla oli myös maitokarjaa. Tila siirtyi luomuun vuonna 2013. Tällä hetkellä tilalla viljellään viljaa, hernettä ja nurmea. Viljely on tilalla sivutoimista.

Luomuun siirtymiseen oli monia syitä. Tärkeimpänä syynä oli tilan kehittäminen ja kannattavuuden lisääminen. Jatkuvasti laskenut viljan hinta ja tuotantopanosten korkeat hinnat jouduttivat päätöstä luomuun siirtymisestä. Lisäksi halu tuottaa puhtaampaa ruokaa ja omaan terveyteen liittyvät seikat kasvinsuojeluaineisiin liittyen olivat tärkeitä. Työmäärä on ehkä lisääntynyt, mutta työ on mielekkäämpää, eikä kauniita kesäiltoja tarvitse käyttää ruiskutuksiin.

Lannoitus hoidetaan broilerin- ja karjanlannalla. Rikkoja yritetään pitää kurissa rikkaäestyksellä ja viljelykierrolla. Viljelykierrossa vaihtelevat kaura, syysruis ja apilavoittoinen nurmi. Myös kauran viljelyssä on käytetty apilaa aluskasvina. Viljat myydään pääasiassa luomumyllyviljaksi.

Tilalla harjoitetaan myös mehiläistenhoitoa. Mehiläiset eivät ole luomussa, mutta luomuviljelyssä mehiläiset hyötyvät siitä, että apilaa on runsaasti, eikä kasvinsuojeluaineita käytetä. Hunaja myydään suoraan kuluttajille ja sitä on myynnissä myös paikallisessa kaupassa.

Tilalla harjoitetaan myös metsänhoitoa ja pienimuotoista polttopuukauppaa.

Yhteystiedot: Mikko Iivonen, 0445535 885

(Päivitetty 03/2021)