Avaa valikko Valikko

Leinon luomutila, Lassi Leino, Luvia

Lassi Leinon luomutilan ytimenä on kartanon tilukset Luvian Luodonkylässä Eurajoella. Tilan aurinkoisilla pelloilla tuotetaan ekologisesti ja luontoa rasittamatta kauraa, ruista, perunaa, vihanneksia sekä palkokasveja viljelykierron puitteissa. Tuotteet menevät elintarviketeollisuudelle sekä suoramyyntiin. Tuotteita voi Satakunnassa ostaa suoraan tilalta tai esimerkiksi Reko-ruokaringeistä ja osasta kaupoista. Etelä- ja Länsi-Suomen alueella tuotteita myydään Pienen Ruokakaupan sekä Eggspressin kautta.

– Luomuviljely on elämäntapa, jota harjoitetaan tilalla vastaisuudessakin. Suoramyyntiin on tulossa luomuperunoiden ja -härkäpavun lisäksi tilan omat myllytuoreet tuotteet, ainakin luomukaurahiutaleet sekä luomukaura- ja luomuruisjauhot. Käytämme itsekin paljon luomutuotteita. Pyrimme kotipuutarhassa kasvattamaan ruoka- ja muut kasvit kiertotaloutta noudattaen ja kompostia hyödyntäen, Leino kertoo.

Lassi aloitti luomuviljelyn opiskeluiden ohessa vuonna 1982. Silloin puhuttiin vielä luonnonmukaisesta ja biodynaamisesta viljelystä. Valmistuttuaan Tampereen yliopistosta hän ryhtyi päätoimiseksi viljelijäksi. Jo tuolloin oli nähtävissä tehomaatalouden haitat ja ympäristöarvot saivat valitsemaan luomutuotannon. Tila tuotti viljan ohella luomuperunoita, -porkkanoita ja -sipuleita. Juureksia ja myllytuoreita viljajalosteita myytiin Tampereella ruokapiireissä sekä Helsingissä marketeissa, toreilla ja Hakaniemen hallissa. 1990-luvulla Lassi ryhtyi viljelyn ohella maidontuottajaksi jatkaessaan setänsä Toivon maitotilan toimintaa kartanolla. Vuosituhannen vaihteessa Lassi päätti kuitenkin keskittyä viljanviljelyyn ja luopui lypsylehmistä.

Maanmuokkaukseen tilalla käytetään kyntöä tai kultivointia. Lassi Leino on kiinnostunut myös yhteistyökoneista. Työnmäärä kaikkiaan on isännän mukaan vähentynyt 30 vuoden aikana. Myös teollisuudelle tuotetun luomun kannattavuus on heikentynyt, mutta suoraan kuluttajille myytävien luomutuotteiden kannattavuus vaihtelee vuosittain.

Yhteystiedot: viljelijä Lassi Leino, Käenpesäntie 2, Luvia

Leinon Luomutila Facebookissa

(Päivitetty 01/2021)