Avaa valikko Valikko

Maatalousyhtymä Tasala, Jari ja Tomi Tasala, Jämijärvi

Jari ja Tomi Tasala viljelevät kauraa ja nurmea Jämijärvellä, maatalousyhtymä on perustettu vuonna 2013. Viiden vuoden viljelykierto on todettu tilalla toimivaksi. Kahtena vuonna on puhdasta viljaa sekä kerääjäkasveja, kolmantena suojavilja ja kaksi vuotta nurmea, jossa käytetään timotein lisäksi runsaasti apilaa. Vilja markkinoidaan Lantmännen Agron kautta ja nurmi menee pääosin suoraan lähialueen karjatiloille.

Maatalousyhtymä Tasalan toiminta on vuokramaapainoitteista. Maiden multavuuden kanssa on tehty töitä, mutta sitä on saatu hyvin lisättyä. Periaatteena on, että kun pellolle mennään, niin tehdään silloin asiat kunnolla. Keväisin kaikissa peltokoneissa on paripyörät, eikä täysin märälle pellolle mennä lainkaan.

Lannoituksen hoitaa pääosin apila. Myös Ekolanin lannoite on käytössä ja todettu toimivaksi, vaikka epätasaisuuden vuoksi se on Tasaloiden mukaan hieman haasteellista käyttää, koska levitys onnistuu vain pintalannoituksena.

Rikkakasveja torjutaan muun muassa niitoilla, kerääjäkasveilla ja kultivoinnilla. Keväisin kylvön jälkeen on ollut tarkoitus sokkoäestää pellot koska viljakasvit ja kerääjä- sekä nurmisiemenet kylvetään yhtä aikaa. Parina viime vuonna sokkoäestys ei ole kuivuuden vuoksi kuitenkaan onnistunut. Syksyisin valvattia ja ohdaketta on kuritettu kultivoimalla. Jari Tasala kertoo, että pahimmat rikkapaikat käydään viikatteen kanssa, jotta rikkakasvien siemenet eivät pääsisi leviämään. Hänellä on myös tapana ajaa lautasniittokoneella peltojen reunat, kun vilja on noin 20 cm korkeaa. Näin pystytään välttämään kyseisten rikkojen kasvu saman kesän aikana. Tänä vuonna Tasaloilla on valtaojan varressa niin sanottu koealue, jossa ohdaketta ja valvattia on murskattu useampaan kertaan kesän aikana. Tasalat odottavat mielenkiinnolla toiminnan vaikutuksia.

Kalkitusta ja salaojitusta maatalousyhtymässä harrastetaan varojen mukaan ja täydennetään huonompia paikkoja. Lisäksi valta- ja piiriojat pidetään auki kaivinkoneella, joka tulee urakointipalveluna. He tietävät, että jos vesi ei pääse pelloilta pois ja vesitalous sekä kalkitus ovat epätasapainossa, niin satoa ei juurikaan tule.

Jari Tasala on tehnyt peltotöitä tilanomistajana muun työn ohella 1985 vuodesta lähtien ja oppinut asiat omien sanojensa mukaan ilman maatalousalan koulutusta kantapään kautta. Luomuviljely aloitettiin jo 1990-luvun lopulla, mutta siitä irtauduttiin 2000-luvun alkupuolella. Luomumarkkinatilanteen jälleen parannuttua päätettiin toiminta siirtää takaisin luomuun ja tällä hetkellä (2020) menossa on neljäs luomuvuosi.

Itseään harrastelijaviljelijäksi tituleeraava Tasala on ollut tyytyväinen satoihin ja kertoo huonoinakin vuosina keskisatotasojen nousseen yli 2000 kg.

Maatalousyhtymän rikkaäes on yhteisomistuksessa toisen tilan kanssa. Kvick-Finn ja Root Stopper -kultivaattorit kiinnostaisivat, mutta ovat arvokkaita uusina ja kunnollisia käytettyjä lähes mahdoton löytää.

Kuivuriin hankittiin viime vuonna rikkaseula, joka seuloo hyvin pikkusiemenen. Tähän hankintaan Tasalat ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

Yhteystiedot: Jari Tasala 040 911 8694, jari.tasala@pp1.inet.fi

(Päivitetty 08/2020)