Avaa valikko Valikko

Mäki-Ollilan tila, Tuomas Inkovaara, Ahlainen

Tuomas ja Elina Inkovaara viljelevät Mäki-Ollilan kasvinviljelytilaa Ahlaisissa. Tila on ollut luomussa vuodesta 2015. Aiemmin tilalla harjoitettiin voimaperäistä tavanomaista viljelyä ja viljelykasvivalikoimaan kuului mm. sokerijuurikas. Viljelymenetelmä vaihtui kuitenkin luomuun, koska oma tuntuma ja tehdyt laskelmat osoittivat luomutuotannon kannattavan tavanomaista tuotantoa paremmin. Ensimmäisistä luomuvuosista kertyneet kokemukset ovat myös vahvistaneet etukäteisarviota oikeaksi.

Tilan viljelykasvivalikoima on tähän asti käsittänyt apilanurmea, virnaa, härkäpapua, ohraa, kauraa, ruista ja valkomesikkää. Viljelykiertoon voi tulla kokemusten karttuessa uusiakin kasvilajeja. Viljelykierto halutaan pitää kuitenkin yksinkertaisena ja selkeänä. Luomutuotannon periaatteiden mukaan viljelykierrossa vuorottelevat typpeä sitova kasvi ja vilja.

Aiemmin typpeä sitovana kasvina oli 2-vuotinen apilanurmi tai yksivuotinen virna. V. 2018 keväällä kylvettiin ensimmäisen kerran valkomesikkää. Kylvö tehtiin puhdaskasvustona ilman suojaviljaa. Valkomesikän hyvä kasvu oli myönteinen yllätys. V. 2019 mesikkä kasvoi tiheänä ja liki kaksimetriseksi. Kasvusto lopetettiin mesikän kukinnan alkuvaiheessa murskaamalla se kahteen kertaan. Toimenpide ajoitettiin siten, että mesikkä ei ehdi tehdä itämiskykyisiä siemeniä. Murskauksen jälkeen maa kynnettiin, äestettiin ja kylvettiin rukiille. Mesikän hyvä vaikutus maan kasvukuntoon näkyy vahvaksi kehittyneissä rukiin oraissa. Mesikkä tukahdutti hyvin myös rikkakasveja. Tiheän kaksimetrisen mesikkäkasvuston alla maanpinta oli täysin rikkaruohoton. Mesikkä tuleekin säilymään tilan kasvilajivalikoimassa ja korvaamaan osan apilanurmista. Härkäpavun viljely tullee sen sijaan lähivuosina vähenemään. Viljely jatkuu, mutta ala pienenee. Tilan pelloilla härkäpavun viljelykokemukset ovat olleet vaihtelevia. On ollut onnistumisia, mutta myös heikkoja vuosia. Tulevaisuuden suunnitelmana on siementuotannon aloittaminen tilan myyntikasveista.

Sato markkinoidaan pääosin viljaliikkeille ja teollisuuteen. Kaurat ovat menneet suurimokäyttöön ja ohrat keskusliikkeille luomuviljana. Härkäpavun sato on mennyt rehuksi luomutiloille.

Inkovaara harjoittaa myös tilan ulkopuolista koneurakointia. Tilalta löytyvällä kalustolla pystytään suorittamaan rikkaäestystä, heinäsiementen kylvöä ja vaakatasomurskausta. Myös koneiden yhteisomistukseen viljelijä suhtautuu avoimesti. Sopivan kumppanin kanssa koneiden yhteisomistus on keino pienentää hankintakustannusta.

Yhteydenotot: Tuomas Inkovaara, puh. 0405078053, inkovaaratuomas@gmail.com

(Päivitetty 1/2020)