Notice: Trying to get property 'width' of non-object in /var/www/vhosts/luomuisasatakunta.fi/httpdocs/site/templates/esittely.php on line 22
Luomuisa Satakunta - Maunulan tila, Jenni ja Riku Harmaajärvi, Kankaanpää
Avaa valikko Valikko

Maunulan tila, Jenni ja Riku Harmaajärvi, Kankaanpää

Jenni ja Riku Harmaajärvi tuottavat luomumaitoa Maunulan tilalla Kankaanpään Vihteljärvellä. Luomuviljely tilalla alkoi keväällä 2017, kun pellot siirrettiin luomuun. Tilan lypsykarjan ja maidontuotannon siirtyminen luomuun alkoi keväällä 2019, ja marraskuussa 2019 maidon 6 kk siirtymävaihe oli ohi, ja ensimmäinen kuorma luomumaitoa lähti meijeriin. Luomumaidon jalostaa Hämeenlinnan Osuusmeijeri.

Tilan karjassa on sekä Holstein-, että Ay-, mutta myös Länsi-Suomen karjan eläimiä. Lypsylehmiä on noin 65 ja nuorta karjaa 30 päätä. Peltoa on reilu 100 ha viljelyssä. Viljelykasveina ovat nurmet, kokoviljasäilörehu, herne-vehnä ja kaura. Uusimpana kasvina on kokeilussa tänä vuonna ruisvehnä. Härkäpapuakin on ollut.

Jennillä ja Rikulla on halu viljellä peltoja ilman kemikaaleja ja samalla pelastaa pölyttäjiä ja luontoa seuraaville sukupolville. Tilalla halutaan tuottaa laadukasta luomumaitoa ja saada toimeentulo kahdelle hengelle ja elanto perheelle. Luomuun siirtymisessä oli pohjalla ajatus siitä, että luomu tuo jotain extraa ja erikoistumisen myötä kilpailuetua pienelle tilalle. Pieni tila kilpailee samoilla markkinoilla isompien kanssa ja Harmaajärvet kokivat, että heillä ei ole mahdollisuutta kilpailla tilakoon kasvattamisen ja tuotannon laajentamisen kautta.

Viljelykierrossa on viljaa pääsääntöisesti vain yksi vuosi, sillä hyvä säilörehu on tärkein osa karjan ruokinnassa, ja siihen pitää satsata edelleen. Nurmet on perustettu rikkaäkeellä, jossa on pneumaattinen piensiemenlaite. Hajakylvöllä saadaan peittävä nurmi. Nurmia on myös täydennyskylvetty säännöllisesti tarpeen mukaan.

Nurmet perustetaan suojaviljan kanssa ja vilja korjataan nurmikasvuston päältä vihantana säilörehuksi. Näin kasvavalle nurmelle taataan riittävästi valoa ja tilaa kasvaa loppukesän ja syksyn aikana. Puitavaa viljaa viljellään itse vain vähän, tässäkin on tarve löytää yhteistyötiloja.

Nurmia perustettaessa käytetään nurmisiemenseosta 30 kg/ha. Siemenseoksesta tehdään mahdollisimman monipuolinen. Apiloiden osuutta seoksessa on lisätty verrattuna tavanomaiseen tuotantoon. Kuivan kesän nurmisadon pelastivat apilat ja rehumailanen.

Maalajit ja lohkot ovat vaihtelevia, joten viljelyä pitää säätää lohkojen mukaan. Luomun haasteet ja onnistumiset niiden ratkaisemisessa tuovat onnistumisen iloa viljelyyn!

Tilojen välinen yhteistyö on tärkeää, sillä tilan omat pellot eivät aivan riitä rehujen tuotantoon. Yhteistyötiloja on lähiseudun luomutiloista jo löytynytkin, mutta tilalle voi edelleen tarjota luomuviljaa ja valkuaisrehua.

Yhteydenotot: Riku Harmaajärvi, puh. 050 913 2929, tai jenni.jankkari@gmail.com

(Päivitetty 10/2020)