Avaa valikko Valikko

Nuorentalon luomutila, Marika ja Pasi Vahekoski, Säkylä

Nuorentalon luomutila sijaitsee Säkylän Vuorenmaalla. Tilaa viljelevät Pasi ja Marika Vahekoski. Tila on Pasin kotitila ja hänen vanhempiensa pitäessä tilaa, siellä oli vielä lypsykarjaa. He luopuivat lehmistä 1992 ja laittoivat pellot pakettiin kuudeksi vuodeksi. Naapurit viljelivät peltoja tämän vaiheen jälkeen kymmenisen vuotta ja tällöin pelloilla kasvoi tärkkelysperunaa, viljaa ja avomaakurkkua. Vuonna 2008 oli sukupolven vaihdoksen aika ja ryhdyimme itse viljelemään peltoja.

Olimme päättäneet siirtää pellot luomutuotantoon jo paljon ennen kuin ryhdyimme viljelijöiksi. Täällä suunnalla luomutuotanto oli kuitenkin merkki pahemmanlaatuisesta mielenhäiriöstä ja vei aikansa, että asia sulatettiin ja meidät kelpuutettiin päteviksi jatkajiksi. Pasi kävi vuonna 2008 luomukurssin ja Marika oli opiskellut luomuasioita Hyvinkään maaseutuopistolla opiskellessaan agrologiksi. Pienellä tilalla luomutuotanto oli kannattavampi vaihtoehto kuin tavanomainen viljely ja meistä on kiinnostavaa seurata, miten pystymme parantamaan maan kasvukuntoa luonnonmukaisia menetelmiä käyttäen, pellon omien mekanismien avulla. Tämä on meidän panoksemme puhtaamman ja monimuotoisen elinympäristön puolesta.

Tilamme on itsessään pieni, peltoa on vain 6 hehtaaria, mutta naapureilta olemme saaneet vuokramaita yhteensä noin 40 hehtaaria. Aloittelimme nurmen ja viljan viljelyllä. Siirtymävaiheen jälkeen saimme tärkkelysperunasopimuksen Finnamylille ja siitä lähtien tärkkelysperuna on ollut kierrossa mukana. Olemme viljelleet kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä muutamana vuonna härkäpapua. Nurmen koostumus vaihtelee, siinä on ollut esim. puna-apilaa, raiheinää, alsikeapilaa, valkoapilaa, persianapilaa, rehuvirnaa, timoteitä, nurminataa ja sinimailasta sekä hunajakukkaa. Viljelykierto on nelivuotinen.

Täydennyslannoitus hoidettiin alkuvuosina karjanlannalla, mutta sen saannin loputtua, on siirrytty kaupallisiin valmisteisiin. Muokkaus on tapahtunut kyntämällä, mutta kyntöalaa on yritetty pienentää ja olemme siirtyneet käyttämään kevytmuokkausta kultivaattorilla vilja- ja perunamaiden osalta. Nurmet lopetetaan juolannostimella. Rikkakasveja torjutaan viljelykierrolla sekä rikkaäkeen avulla ja perunamaita haraamalla. Viljan puinti sekä kuivaus teetetään rahtityönä ja viljat myydään luomuviljana eläinten rehuksi ja leipäviljaksi. Muut työt yritämme parhaamme mukaan saada tehtyä omalla väellä ja koneilla. Pasi on koneistaja ja yrittää pitää tilan koneet parhaansa mukaan kasassa.

Luomuviljelijöiksi ryhtyminen ei ole kaduttanut, emmekä ole harkinneet siirtymistä tavanomaiseen viljelyyn, emmekä viljelyn lopettamista. Vielä tämä on ainakin kannattanut ja yritämme löytää uusia, hyviä kasveja viljelykiertoon. Meidän kompastuskivemme on kuitenkin markkinointi, sillä kummallakaan ei virtaa minkään sortin torikauppiaan verta suonissa. Mutta ehkä vielä ammennamme jotain Marikan puutarhurin opinnoissa opituista asioista. Uudet asiat vaativat kuitenkin vielä kypsyttelyä ja monta suunnitelmahahmotelmaa ja -laskelmaa ruutupaperille.

Yhteystiedot: Pasi Vahekoski 0400 597661, pasi.vahekoski@gmail.com tai Marika Vahekoski 0400 693013, vahekoski.marika@gmail.com

Päivitetty 01/24