Avaa valikko Valikko

Pansian tila, Petri Sauvaniemi, Kankaanpää

Petri Sauvaniemi viljelee Pansian tilalla Kankaanpäässä kauraa sekä viherlannoitusnurmea. Tavanomaisesta luomuun siirtyminen aloitettiin vuonna 2018.

–Tarkoitus on lisätä kannattavuutta luomun avulla. Luomussa ostopanokset saa pienemmäksi, tukipuoli on parempi ja tuotteiden hinnat korkeampia, Sauvaniemi kertoo.

Aiemmin tilalla kasvoi nurmea, ohraa ja kauraa rehuksi sioille. Sioista luovuttiin jo kahdeksan vuotta sitten, eikä näillä näkymin tilalle ole tulossa enää eläimiä. Nykyisin viljasato myydään Lantmännen Agron kautta.

–Käytän luomutuotteita omassa ruokavaliossa vaihtelevasti. Ei tule näppyjä, vaikka söisi tavanomaisestikin tuotettua. Mutta kyllä lisäaineet ja niiden vaikutukset mietityttävät. Jos täysin prosessoimatonta haluaa, niin sitten täytyy lähteä metsälle.

Käytössä maanmuokkausmenetelminä Pansian tilalla on perinteinen kyntö ja äestys. Maan ravintokiertoa pyritään ylläpitämään typensidontakasveilla ja viherlannoitusnurmilla. Sauvaniemi epäilee, että tulevaisuudessa voi joutua käyttämään myös luomulannoitteita.

Hän kertoo, että ravintovajetta ja rikkakasveja on luomutuotannossa enemmän. Se vaikuttaa myös satotasoihin, mutta sato on puhdasta, eikä siinä ole kasvintorjunta-ainejäämiä.

–Rikkakasveja ei ole ihan hirveästi, valvattia ja pesäkkeinä juolavehnää. Luomutuotantoa aloittaessa maat oli puhtaita rikkakasveista. Jää nähtäväksi, miten rikat lähtevät kasvamaan. Onneksi niitoilla saa niitä hyvin kuritettua. Ei niitä tavanomaisessakaan viljelyssä saa täysin torjuttua. Rikat ovat vähän kuin nälkä – saa siirrettyä, mutta ei poistettua, hän kuvaa.

Kaikki tilan koneet löytyvät tällä hetkellä omasta takaa; kuivuri, puimuri ja maanmuokkaukseen tarvittavat koneet. Yhteistyökoneisiin voisi kuitenkin olla kiinnostusta, mikäli sopiva yhteistyökumppani alueelta löytyy.

–Yhteistyökoneet olisi järkevä vaihtoehto, kun kalustoa joutuu uusimaan. Silloin pystyisi pitämään parempia koneita ja käyttöä tulisi enemmän, hän tietää.

Tilan pidon lisäksi Sauvaniemellä on noin 20 vuoden kokemus traktoriurakoinnista. Urakointitöitä on tehty kaupungin palveluksessa sekä jonkin verran yksityisille, mutta nyt työt ovat hieman vähentyneet.

Yhteydenotot: Petri Sauvaniemi, 0505509428

(Päivitetty 10/2020)