Avaa valikko Valikko

Peltomaan Parhaat, Ulvila

Luomuperunatila Peltomaan Parhaat sijaitsee Ulvilassa. Tilan isäntäväki Teppo ja Saija Peltomaa siirsivät tilan tuotannon luomuun vuonna 2014 ja vuosi 2016 oli ensimmäinen luomusertifioitu vuosi.

Viljelyksessä tilalla on luomuruokaperunaa ja nurmea. Viljelykierto on kolmevuotinen, yksi vuosi perunaa ja kaksi nurmea. Aiemmin on tuotettu myös useita eri vihanneksia ja tuorehernettä, mutta näiden viljely on loppunut. Perunaa seuraavat nurmet ovat monilajisia, apilapitoisia säilörehunurmia, joiden sato korjataan rehuksi. Lohkosta ja tilanteesta riippuen perunan jälkeisenä vuotena saatetaan kylvää myös saneerauskasveja, retikkaa ja sinappia, jotka murskataan loppukesällä maahan. Seuraavana kesänä peltoon kylvetään virna ja samanaikaisesti tai myöhästettynä Italian raiheinä. Hyvin kasvaessaan myös tästä on tehty rehusato. Syksyllä maa kynnetään ja seuraavana keväänä peltoon istutetaan peruna. Viljeltävien kasvien ravinnetarve hoidetaan typpeä sitovien kasvien ja naudan kuivikelannan avulla.

Perunaviljelysten ruttosaastuntaa estetään merileväruiskutuksin. Tämä ei estä ruton ilmaantumista mutta hidastaa sen tekemää lehtien tuhoutumista. Viikkokin lisäaikaa kasvuun parantaa mukulasatoa suuresti.

Perunan myynti tapahtuu itsenäisesti yrittäjäpariskunnan toimesta ja tukkureiden kanssa yhteistyössä. Suoramyyntiä on tilalta sovittaessa. Peltomaat ovat lähteneet ennakkoluulottomasti etsimään myyntimahdollisuuksia myös viennistä. Apuna tässä on käytetty välittäjää. Vientiä on vuosittain vaihtelevasti ja tähänastisia vientimaita ovat olleet ainakin Hollanti ja Ruotsi.

Peltomaan parhaat myös urakoi monia työvaiheita toisille viljelijöille: lannan ja kalkin levitystä, kyntämistä, rikkaruohojen mekaanista tuhoamista. Lisäksi yritys urakoi perunan istutusta nelirivisellä istutuskoneella sekä perunannostoa kaksirivisellä itsekulkevalla perunannostokoneella. Tilalla ollaan kiinnostuneita monenlaisesta ja monella tapaa toteutettavasta koneyhteistyöstä. Koneiden toimivuuden parantamiseksi isäntäväki käy ajatusten vaihtoa tavanomaisten ja luomutärkkelysperunan tuottajien kanssa. Muutoksia koneisiin on käyty katsomassa puolin ja toisin.

Yhteydenotot Peltomaan parhaat. Löydät tilan myös Facebookista!

(Haastattelu 9/2019)