Avaa valikko Valikko

Rajalahden luomutila, Sirpa ja Pasi Alkkiomäki, Jämijärvi

Rajalahden luomutila sijaitsee Jämijärvellä Jämin tien varrella. Peltoa tilalla on reilu 50 ha, osa sijaitsee 65 kilometrin päässä Karviassa. Tila siirtyi luomuun vuonna 2012 ja eläimet vuonna 2015. Viljelykasveina tilalla kasvaa nurmea ja herne-kauraa.

Eläimet ovat tilan arkea. Rajalahden tilan nykyiset omistajat pitivät 20 vuotta lehmiä, mutta nyt tilalla on noin 200 lammasta ja 1000 kanaa. Lampaat ovat pääosin suomenlammasta, mutta myös parikymmentä emoa kainuunharmas-rodusta löytyy. Kanat ovat Brown Nick rotua ja ne kasvatetaan itse vuorokauden ikäisistä tipuista muniviksi kanoiksi. Lampaat teurastetaan Liha-Hietasella Sastamalassa ja leikataan samassa paikassa Pirkanmaan Lihapalvelussa. Jatkojalosteet teetetään pääosin paikallisessa Jämin Rahtipalvissa ilman luomumerkintää. Kananmunat myydään tilalta luomuna myymälän ja Rekon kautta. Myös luomu kananlihaa myydään, kun osa tuotantonsa lopettaneista kanoista teurastetaan Köyliössä Keltasiivessä.

Tilamyymälä on auki lauantaisin. Tilalta on myynnissä karitsanlihaa, luomukananmunia, luomukananlihaa (vain satunnaisesti parin vuoden välein) ,villalankaa sekä omasta villasta tehtyjä käsitöitä mm. villasukkia ja lampaan taljoja. Tilalla on omat netti- ja Facebook-sivut. Facebook-sivuilla on lähes 1500 tykkääjää. Tällä hetkellä Facebook on yksi merkittävimpiä markkinointikanavia, koska myös Reko toimii sitä kautta. “Puskaradio” on myös merkittävä markkinointikanava. Se toimii hitaasti, mutta varmasti. Tilalla pyritään järjestämään pari isompaa tapahtumaa vuoden aikana ja osallistutaan paikallisiin markkinoihin. Kesäisin avoinna on aittakahvila aina lauantaisin. Lasten maatilapäiviä järjestetään muutamana päivänä kesällä. Tilan läheisyyteen valmistui remontoitu mökki Villa Vataniemi vuonna 2020 ja sitä vuokrataan kesäkuusta-lokakuuhun.

Yhteydenotot ja lisätietoja nettisivuilta: Rajalahden luomutila