Avaa valikko Valikko

Saaren Luomuosuuskunta, Ulla Mäkinen, Mikko Lahtinen ja Susanna Harjunpää, Ulvila

Luomutuotanto Saaren luomutilalla aloitettiin 1990-luvun alussa Nevalaisen puutarha-nimellä. Saaren luomuosuuskunta perustettiin vuonna 2017 jatkamaan Saaren luomutilan toimintaa. Osuuskuntaa pyörittävät Ulla Mäkinen, Mikko Lahtinen sekä Susanna Harjunpää. Saaren luomuosuuskunta työllistää heidän lisäksi vuosittain kausityöntekijöitä sekä harjoittelijoita puutarha-alalta. Työ tilalla on monipuolista.

Osuuskunnassa harjoitetaan peltoviljelyä, taimituotantoa, elintarvikkeiden jatkojalostusta sekä pensaiden ja puiden leikkuupalvelua. Viljelyksessä on vuosittain monipuolisesti erilaisia taimia, marjoja, vihanneksia, juureksia, perunoita sekä yrttejä. Tuotteista tehdään myös jatkojalosteita. Esimerkiksi mehuja, hilloja ja kurkkusalaatteja tehdään omassa elintarviketilassa omista tuotteista sekä asiakkaiden raaka-aineista.

Kesäkaudella toimivan tilamyymälän lisäksi tuotteita myydään luomuna lähikauppoihin ja marketeihin, Reko-ruokaringeissä sekä ravintoloihin. Keväisin myydään taimia. Juhannuksesta alkaa mansikkakausi. Mansikkaa ja vadelmaa on myös itsepoimintana.

Tilan sijainti on keskeinen ja hyvä markkinapaikkana. Siellä järjestetään markkinapäiviä, erilaisia workshopeja, koululaisvierailuja sekä opastettuja kierroksia.

Saaren luomuosuuskunnalla on lisäksi kumppanuusmaataloutta. Kausimaksulla saa monipuolisia sesonkituotekasseja satokauden aikana. Kasseissa on reseptiehdotuksia sisällön mukaisesti. Kausimaksu maksetaan kevättalvella. Asiakas ottaa tällöin viljelijän kanssa riskin satokauden onnistumisesta. Tilan väki kertoo, että osa asiakkaista on ollut mukana alusta asti. Kumppanuusmaatalouden puitteissa järjestetään myös talkoopäiviä.

Luomutuotannossa on kova työ. Erityisesti byrokratia tuottaa työtä. Tilan vanhaisäntä vitsaili aina, että luomuviljelijällä täytyy olla tyhmä pää ja vahva selkä.

Yhteystiedot, lisätietoja sekä ajantasaiset aukioloajat löytyvät Facebookista: @saarenluomuosuuskunta

Katso myös tilan Instagram: @saarenluomuosuuskunta

(Päivitetty 11/2021)