Avaa valikko Valikko

Vähä-Riihilän luomutila, Markku Weckman, Luvia

Markku Weckmanin isännöimä kasvinviljelytila sijaitsee Luvian kyläkeskuksen tuntumassa Eurajoen kunnassa. Viljelypinta-ala tilalla on n. 140 ha. Tila on ollut luomutuotannossa nyt kahdeksan vuotta. Myös 2000-luvun vaihteessa tila oli seitsemän vuotta luomussa, mutta hetkellinen uskonpuute, mm. rikkojen ja yhteistoiminnan esteiden takia, palautti tilan muutamaksi vuodeksi tavanomaiseen tuotantoon. - Silloin oli myös luomulamavuosia, eikä luomu oikein vetänyt, muistelee Weckman.

Monipuolista tuotantoa ja tekemistä

Viljelykasveina tilalla ovat viljat, öljykasvit, herne, härkäpapu ja peruna. Lannoituksena käytetään 1-2-vuotisia viherlannoitusnurmia, ja satunnaisesti luomuun hyväksyttyjä täydennyslannotteita tai broilerinlantaa. Perunasta tilalla viljellään pääosin tärkkelysperunaa. Ruokaperunaa, hernettä ja härkäpapua on myyty pieniä määriä myös suoramyyntinä. Tilalla on kokemusta myös luomuöljypellavan ja -kuminan viljelystä. Molemmat ovat melko haastavia kasveja luomussa rikkakasvien hallinnan suhteen mm. heikon varjostavuuden takia, mutta onnistuessaan ovat palkitsevia ja vähentävät mm. kasvitautiriskejä monipuolistamalla viljelykiertoa.

Rikkakasveja vastaan

Isäntä Markku Weckman on kehitellyt W-Cutter-rikkaleikkurin rikkakasvien kukkavarsien latvusleikkuuseen kasvustoista sekä riviviljelmiltä. W-Cutter-käsittely on lisä muille rikkatorjunnan toimenpiteille. Tarkoituksena on estää esimerkiksi valvatin ja ohdakkeen siementäminen ja leviäminen. Weckman oli miettinyt vaihtoehtoa siimaleikkurilla tehtäviin pesäketorjuntoihin, mitkä hän koki työläiksi. Rikkaleikkuri lähti kehittymään, ja nyt valmistuksessa on ollut jo useampia erilaisia laiteversioita. Leikkureilla on työleveyttä 7,5 - 12 m. Käyttövoimansa se ottaa traktorigeneraattorista.

Leikkuria voidaan käyttää myös perunanvarsien murskaamiseen ja nurmien, laidunten ja piennaralueiden puhdistusniittoihin. Rikkaleikkurit ovat olleet esittelyssä mm. Okra näyttelyissä.

Vähä-Riihilän luomutila löytyy Facebookista!

W-Cutter

(Haastattelu 2/2020)