Avaa valikko Valikko

Vähä-Sutti, Petri Kangasperko ja Mari Taneli, Huittinen

Vähän-Sutin tilakeskus sijaitsee Suttilassa Huittisissa, jossa Petri Kangasperko on viljellyt tilaa 1990-luvun lopulta asti. Kangasperko pitää viljelyksessä myös vaimonsa Mari Tanelin suvun maita Pöytyällä. Keväällä 2020 puolet viljelyalasta on Pöytyällä ja puolet Huittisissa. Pariskunta kävi luomukurssin keväällä 2018 ja aloitti heti siirtymävaiheen. Luomuviljan hinta oli tällöin houkuttelevan korkealla – kauran hinta alkoi nelosella. Toisaalta lannoitteiden hinnat nousivat eikä kasvinsuojeluaineiden kanssa toiminen kiehtonut.

Luomuun siirtymisen myötä maan kasvukuntoon panostetaan. Viljelykiertona on nyt heinä-heinä-vilja-härkäpapu-vilja-herne-vilja+nurmensiemen. Viljelykiertosuunnitelmaa tehdään liitutauluilla erivärisillä magneeteilla (kuvat alla). Taulut ovat pirtin seinällä.

Konekantaa on pitänyt uusia luomuun siirtymisen myötä ja traktorilla ajo on lisääntynyt suorakylvöstä moninkertaiseksi. Myös pinta-ala on kasvanut ja maantieajoa on tullut lisää. Kasvinsuojeluruisku ja suorakylvökone on myyty. Pöytyälle on hankittu vanha puimuri, jotta aikaa ei tuhraannu siirtoajoon ja uusi kuivuri sinne on tekeillä.

Vähä-Sutin vanhaemäntä on Petrin isotäti, ja Petri on pyörinyt tilan töissä mukana pikkupojasta asti. Tilalta on hävitetty karja 1970-luvun puolivälissä ja keskitetty sen jälkeen puitavien kasvien viljelyyn. Uusi isäntä siirtyi suorakylvöön 2000-luvun alkupuolella ja kokeili monia uusia viljelykasveja, mm. kuminaa ja kitupellavaa. Marin isä on entinen siemenviljelijä. Hänen viljelykierrossaan oli ohran, kauran ja rukiin lisäksi kesantoheinä. Marin kotitilalla luovuttiin kutuista vuonna 1998 ja viimeinen lehmä lähti jo 1980-luvulla. Tiloilla ei siis ole kotieläimiä, mutta mehiläistarhaus houkuttelee.

Yhteydenotot Petri Kangasperko puh. 040 5127199.

(Päivitetty 03/2020)