Avaa valikko Valikko

Vahelan Luomutila, Jenni ja Jesse Kutila, Huittinen

Vahelan Luomutilaa Huittisten Suttilassa isännöivät Jenni ja Jesse Kutila. Heille laatu, maku ja eettisyys ovat tärkeitä arvoja. Eläimet saavat laiduntaa ympäri vuoden suurilla laitumilla ja elää sellaista elämää, mitä ne luonnollisestikin eläisivät.

Tilalla asuu 90-päinen ylämaankarjalauma sekä noin parikymmentä maatiaiskanaa. Isäntä tuumi, että mahdollisesti tulevaisuudessa emolehmien määrää voisi hieman vähentää, kanoja lisätä ja ottaa esimerkiksi vähän lampaita, vuohia tai muita eläimiä monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Vahelan luomutilan tuotteista kiitosta ovat saaneet erityisesti erikoisjauhelihat ja -makkarat

Vahelan Luomutila myy ylämaankarjan lihatuotteita sekä jalosteita, kuten makkaroita, meetvurstia ja säilykkeitä. He kertovat, että on vähintäänkin kohtuullista käyttää eläin mahdollisimman hyvin hyödyksi. Osaan jauhelihoista ja makkaroista on lisätty sisäelimiä. Susu-liemipussi on yksi tilan ravinnetiheimmistä tuotteista. Siinä on paljon aminohappoja ja hyvää rasvaa. Susu-liemi sisältää lihaa, kalvoja, jänteitä, luuta ja rasvaa. Jesse harmitteli, että myös taljat voisi hyödyntää, mutta kohdalle ei ole osunut sopivaa henkilöä, joka käsittelisi ylämaankarjan taljaa.

Suurin osa lihatuotteista myydään pääkaupunkiseudun Reko-ruokaringeissä, mutta tilalla palvelee myös oma tilamyymälä. Tilamyymälästä löytyy lihatuotteiden lisäksi oma mylly, jonka ansiosta asiakas saa aina luomuviljoista vastajauhettuja täysjyväjauhoja, leseitä tai hiutaleita mukaansa. Vastajauhetuissa jyvissä ravintoaineet ja vitamiinit ovat vielä hyvin tallessa. Myllytoiminta tilalla on vielä melko pienimuotoista, mutta haaveissa olisi oma kuorimakone kauraa ja yksijyvävehnää varten, jolloin myös myllytoimintaa saataisiin kasvatettua.

Viime kesänä huittislaislähtöiset keittiömestari Pekka Koponen ja viiniasiantuntija Kalle Naatula vierailivat Vahelan luomutilan keittiössä, jolloin kehiteltiin myös Vahelan purkeri. Herkullinen ja ravinteikas purkeri kätkee sisälleen laadukkaita lähiraaka-aineita. Purkeria isäntäväki on paistanut muun muassa erilaisissa tapahtumissa ja tilalla järjestetyissä avoimien ovien päivissä.

Nurmea rehuksi, vehnää hapanjuurileipomolle

Tilalla kasvaa nurmea, yksijyvävehnää kevät- ja syyskylvöisenä, puhtikauraa sekä välillä hernettä. Isännällä on lisäksi ollut useita erilaisia lajikekokeiluja pienillä aloilla. Erityisesti vähemmän jalostetut vanhat viljalajikkeet kiinnostavat. Niiden tiedetään olevan ravintoarvoilta nykyviljoja laadukkaampia ja sisältävän esimerkiksi vähemmän gluteenia, jonka ansiosta ne ovat helpommin sulavia ja esimerkiksi saattavat olla vaihtoehto viljaherkkyydestä kärsiville.

Pellot ovat 3–4 vuotta nurmella ja maksimissaan kaksi vuotta viljalla, jossa on aina mukana myös kerääjäkasvi. Nurmi menee tilan omalle ylämaankarjalle rehuksi ja laitumiksi. Rehua tehdään myös muilta paikallisilta luomutiloilta, jotta eläinten kokopäiväinen laiduntaminen pystytään mahdollistamaan koko laidunkauden ajan. Kanat syövät viljojen lajittelujätteet. Kauraa myydään hieman muille eläintiloille ja lajitellaan omat siemenet seuraavia kylvöjä varten. Vehnää menee hapanjuurileipomo Bageri Å:lle Turun Kakolaan.

Lannoitukseen käytetään omaa karjanlantaa. Myös nurmi itsessään lannoittaa ja viherkompostinrakentaminen on suunnitteilla. Tehdasvalmisteisia luomulannoitteita Vahelan Luomutilalla ei käytetä, sillä synteettiset lannoitteet eivät ruoki maan mikrobiologiaa.

Tähän asti nurmet on päätetty kyntämällä, keväällä ajettu kyntövaot pois ja äestetty ennen kylvöä. Tulevaisuudessa pitäisi koittaa päättämistä tasojyrsimellä ja kylvöä suorakylvökoneella, jotta joka kerta ei sekoitettaisi kyntämällä maan mikrobiologiaa.

Yhteistyökoneet olisivat Kutilan mukaan erittäin hyvä juttu. Toistaiseksi tilanne kuitenkin on sellainen, että lähes kaikki tarvittavat koneet löytyvät itseltä. Kuivaheinäpaalain on yhteisomistuksessa ja säilörehupaalit tekee urakoitsija.

Yhteydenotot Jesse Kutila 044 783 8508 tai Jenni Kutila 044 375 0513

Vahelan luomutilan Facebook

Vahelan luomutilan Instagram

Katso lisää videoesittelystä!

Koko video YouTubessa

(Päivitetty: 09/2020)