Avaa valikko Valikko

Vallila, Jouko Anttila, Rauma

Jouko Anttila viljelee Rauman Lapissa Vallila-nimistä tilaa yli 40 vuoden kokemuksella. Luomutoiminta tuli mukaan 1990-luvun alussa, jolloin luomuun siirrettiin noin viisi hehtaaria. Sittemmin eloperäisille lohkoille ongelmallisiksi osoittautuneet kestorikkakasvit johtivat luomualan pienentämiseen. Luomussa on tällä hetkellä noin 25 aaria ja tavanomaisessa viljelyksessä 30 hehtaaria.

–Luomu on yksi kiinnostuksen kohde. On mielenkiintoista seurata maanrakenteen ja pieneliöstön kehitystä luomuviljelyssä. Hienoa, kun on mahdollisuus tuottaa erikoisempia kasveja. Luomuna on ollut kokeilussa esimerkiksi juurikkaita, erilaisia marjoja kuten mansikkaa, tattaria, apiloita, kevätruista, korianteria, kvinoaa, lipstikkaa, ruiskukkaa ja öljyhamppua, Anttila listaa.

Hän tietää, että vaikka markkinoita olisikin, niin tietyillä kasveilla sadontuottokyky on epävarmaa ja liian riippuvaista sääolosuhteista. Nykyisin luomulohkoilla kasvaa monivuotista humalaa, maa-artisokkaa sekä muutama puska saskatoon-marjaa. Tuotteita Anttila myy suoraan kuluttajille ja joskus myös erikoisruokapuotiin.

–Maa-artisokan terveysväittämät ja monivuotisuus kiinnostivat, joten päätin kokeilla. Maalaji ei kuitenkaan sopinut sille täysin. Laitoin lohkoon humalakasvuston. Sille oli tarvetta pienpanimoyhteistyön vuoksi ja taimia oli saatavilla vanhan hankkeen jäljiltä. Maa-artisokka kasvoi läpi, mutta totesin sille olevan tilaa humalapensaiden välissä. Ne ovat viihtyneet samassa pellossa kohtuu hyvin, Anttila kertoo.

Vuosi 2020 oli viherlannoitusvuosi, joten kasvamassa oli myös puna-apilaa. Pääosin luomumaiden lannoitus tapahtuu viljelykierron kautta, mutta lisälannoitukseen käytetään hieman myös kompostoitua karjanlantaa. Esimerkiksi monivuotisille kasveille käytetään vain lisälannoitusta. Apilapeltoja kynnetään ja äestetään silloin tällöin. Muita maanmuokkauskäytäntöjä luomumailla ei ole käytössä.

Tavanomaisessa viljelyssä oli tänä vuonna kauraa, vehnää ja hernettä, joista tuotettiin siementä omassa pakkaamossa. Anttila on aiemmin tuottanut myös luomusiementä ja ostanut pakattavaksi luomu-raakaeriä, jota myytiin suoraan tiloille. Luomusiementuotannosta luovuttiin, eikä sen tuottaminen ole tällä hetkellä hänelle ajankohtaista.

Kaikki tilan työt tehdään omilla koneilla. Yhteistyökoneet eivät ole vaihtoehto siementuotannon vuoksi, koska peltojen on pysyttävä puhtaina hukkakaurasta. Luomussa olevien erikoiskasvien sadonkorjuu tapahtuu käsityönä.

Yhteydenotot: Jouko Anttila 0500 867 505

(Päivitetty 11/2020)