Vanha-Karhiniemi, Matti ja Ritva Peltola, Lavia
Matti ja Ritva Peltola pitävät Vanha-Karhiniemen tilaa Laviassa Riuttalan kylässä. Yli 200-vuotias tila on Ritva Peltolan kotitila ja ollut koko historiansa ajan suvun hallinnassa. Tästä on saatu myös tunnustus ProAgrialta sukutilakunniakirjana. Tila sijaitsee kauniilla paikalla Karhijärven rannalla.
Tuotantosuunta on säilynyt samana myös silloin, kun tila siirtyi luomuun vuonna 1996. Yli 50 hehtaarin peltoalalla tuotetaan viljoista kauraa sekä ruista ja ajoittain tuotannossa on hernettä. Monia lajeja on vuosien saatossa kokeiltu mm. härkäpapua. Vuodet eivät ole veljiä ja siksi kokeilut saavat joskus epäonnistumisen leiman. Viljelykierto on viisivuotinen sisältäen kaksi-kolme vuotta heinää ja apilanurmea ja sen jälkeen viljaa.
Maitotiloilta ostettujen sonnivasikoiden kasvatuksesta ollaan pikkuhiljaa luopumassa. Sonnit saavat luomurehua syödäkseen, mutta liha myydään eteenpäin tavanomaisena Liha Hietanen Oy:n teurastamolta Vammalasta, joka tosin on luomuhyväksytty.
Toisin on lampaiden laita, jotka ovat luomua jo pitkältä ajalta. Tilalla on vajaa 100 uuhta suomenlammasta ja kainuunharmasta, jotka ovat rekisteröitynä alkuperäisrotujen jalostusarvoja seuraavassa kantakirjauksessa. Puhdasrotuisten karitsojen myynti on helpompaa, toteaa Peltola. Lampaat teurastetaan myös Liha Hietasella ja myydään sieltä luomulihana eteenpäin.
Viljaa syötetään omalle karjalle ja ylimääräinen myydään luomuviljana. Menekki on ollut hyvä suuriin yrityksiin.
Tila tuottaa myös tyrniä ja punaista sekä mustaa viinimarjaa. Hyvänä vuonna satoa tulee hyvin, mutta tänä vuonna räkättirastasparvi puhdisti pensaat. Marjat myydään suoraan tilalta. Aiemmin tilalta myytiin suoraan myös lihajalosteita ja jauhoja, mutta suoramyynti on lopetettu. Tuotteita on ollut myös aiemmin luomupuotien valikoimissa Satakunnassa.
Naapuriyhteistyönä on myyty ajoittain rehua kuten heinäpaaleja ja tänä vuonna rehuomavaraisuus näyttää toteutuvan. Naapurin vilja on kuivauksessa tilalla.
Urakointina tila ostaa heinäntekoa, puintia ja ajoittain kylvöjä.
Yhteystiedot Matti Peltola, matti.o.peltola@gmail.com