Avaa valikko Valikko

Viita, Kirsti ja Risto Viita, Kankaanpää

Kirsti ja Risto Viita viljelevät Viita-nimistä luomutilaa Kankaanpään Ala-Honkajoella. He käyttävät luomutuotteita myös omassa taloudessa jonkin verran. Tilalla on tuotettu luomukananmunia lähes 20 vuotta. Suurin osa kananmunista menee Satamunalle. Pieni määrä myydään suoramyyntinä tilalta kuluttajille. Viidat ovat harkinneet myös Reko-ruokarinkeihin liittymistä.

Peltoviljelyssä on tällä hetkellä noin 54 hehtaaria. Sato menee kanojen rehuksi. Rehuksi kasvatetaan apila-timotei -nurmea ja ohra-kaura-vehnä -seosviljaa. Pellot ovat aina kaksi vuotta nurmella ja kaksi viljalla. Uutena on tulossa herne-kaura, josta saadaan tulevaisuudessa valkuaisrehua kanoille. Myös syysvehnää on suunniteltu mukaan viljelykiertoon. Siitä saisi kanoille rehua ja pelto olisi kasvipeitteinen talven yli. Syysruista Viidat ovat viljelleet aikaisemmin.

Tähän asti maita on hoidettu pääasiassa kyntämällä. Maalajeille kevätkyntö on todettu sopivaksi, mutta myös kevytmuokkausta haluttaisiin lisätä. Peltotöihin tilalta löytyy oma konekalusto. Ainoastaan kylvötyö teetätetään naapurilla.

Luomuun siirryttiin 1996. Kasvinsuojelutyöt eivät olleet mieluisia ja niistä haluttiin päästä eroon. Luomuun siirryttäessä tilalla oli sikoja ja sen jälkeen vuoden luomubroilereita. Niiden tuottaminen todettiin liian kalliiksi ja siirryttiin kananmunatuotantoon.

–Työnmäärä ei noussut luomuun siirryttäessä, mutta kannattavuus on viime vuosina heikentynyt, koska munien hinnat ovat laskeneet. Uudet isot yksiköt laskevat hintoja yleisesti. Omassa kanalassamme on 2050 paikkaa. Aiemmin sillä määrällä kannattavuus oli hyvä, isäntäpari kertoo.

Kirsti ja Risto aloittivat tilan pidon 80-luvulla. Tätä ennen tila toimi maitotilana. Aluksi RIsto urakoi kalkinlevitystä laajalla alueella Satakunnassa. Myöhemmin alkoi turveurakointi, jota on tehty tähän asti. Kesäisin turveurakointi on työllistänyt lisäksi kaksi ulkopuolista henkiölä. Tulevaisuudessa urakointi tulee kuitenkin vähenemään merkittävästi. Nykyiset yrittäjät jatkavat tilan pitoa vielä pari vuotta. Tämän jälkeen jatkaja löytyy omasta perheestä ja munantuotanto todennäköisesti jatkuu.

Yhteystiedot: Kirsti ja Risto Viita, puh. 044 0721 863, risto.viita@pp.inet.fi

(Päivitetty 03/2021)