Avaa valikko Valikko

Finnamyl Oy

Finnamyl Oy on Kokemäellä tärkkelysperunaa prosessoiva yritys. Yrityksen omistavat sopimusviljelijät ja toimiva johto. Lisäksi omistajina on yhteistyötahoja ja sijoittajia.

Kokemäellä on prosessoitu tärkkelysperunaa vuodesta 1942 lähtien ja luomutärkkelysperunaa 1990-luvulta alkaen. Tehdas käyttää vuosittain noin 4 - 5 miljoonaa kg luomutärkkelysperunaa, josta syntyy noin 7-800 000 kg luomuperunajauhoa. Tämä määrä prosessoidaan 2-3 erillisessä tuotantojaksossa syksyn aikana. Kaiken kaikkiaan tehtaan käyntikausi syksyisin on noin 100 vuorokautta. Luomutärkkelysperunan jalostusmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Kaikki Finnamylin valmistama luomuperunajauho menee elintarvikekäyttöön. Luomuperunajauhosta käytetään noin 15 % Suomessa ja loput menevät vientiin. Suurin osa Suomessa käytettävästä luomuperunajauhosta pakataan kuluttajapakkauksiin. Suurimmat vientimaat ovat USA, Taiwan ja Hollanti. Finnamylin uutuustuotteisiin kuuluu luomuperunasuurimo.

Luomutärkkelysperunan satotasot ovat keskimäärin 15 000 kg/ha. Käytetyimmät lajikkeet tällä hetkellä ovat Kuras ja Kardal. Luomutärkkelysperunan sopimustuottajia vuonna 2019 oli kolmisenkymmentä, jotka tuottivat perunaa noin 450 ha alalla. Pääosa luomutärkkelysperunasta tulee Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnista. Satakunnassa vuonna 2019 oli 5 sopimustuottajaa.

Tärkkelysperunan prosessoinnin yhteydessä syntyy runsaasti perunan solunestettä, josta uuden teknologian avulla erotetaan proteiini, jota voidaan käyttää rehuna yksimahaisilla ja lemmikkieläimillä. Perunaproteiinia on saatavilla sekä tavanomaisena että luomulaatuisena. Luomuperunaproteiinin tuottajana Finnamyl on maailmanlaajuisesti harvinaisuus. Jäljelle jäävästä jakeesta haihdutetaan vesi pois, jolloin muodostuu ravinnerikasta luomukelpoista lannoitetta.

Lisätietoja finnamyl.fi

(Päivitetty 04/2020)