Avaa valikko Valikko

Nordic Herbs Oy, Yrttipaja

Euran Kauttualla toimiva Nordic Herbs Oy, kavereiden kesken Yrttipaja, muutti Satakuntaan viitisen vuotta sitten Suonenjoelta. Vuonna 1985 perustettu Yrttipaja toimi alun perin osuuskuntana, mutta on nyttemmin keskittynyt yrttien sopimusviljelyttämiseen ja luonnonyrttien keruuttamiseen. Yrttipajan sopimusviljely ja pääosa luonnonyrttienkeruusta tehdään Satakunnassa, mutta yrttien toimittajia löytyy lisäksi ympäri Suomen.

Yrttipajan tuotevalikoima on mittava ja raaka-ainevalikoima erittäin monipuolinen; liki 60 eri yrttiä. Tuotteita on myynnissä terveyskaupoissa, 55 Prismassa ympäri Suomen sekä useissa päivittäistavarakaupoissa Satakunnassa. Lisäksi Yrttipajalla on oma lähiruokamyymälä tuotantotilojensa yhteydessä yhteistyössä paikallisen säilykekurkkutuottajan kanssa.

Kuluttajamyynnin lisäksi Yrttipaja toimii yrttien tukkukauppiaana ja myy yrttiraaka-aineita jalostettavaksi mm. mauste- ja kosmetiikkakäyttöön sekä panimoteollisuuteen oluen ja kombuchan valmistukseen. Tähän asti Yrttipaja on tuottanut noin 4000 kg kauppakunnostettuja yrttejä vuodessa, mutta vuonna 2020 määrää päästään kasvattamaan uuden käsittelylaitteiston hankinnan myötä. Kauppakunnostettujen yrttien määrä pystytään uudella koneella tarvittaessa jopa kolmikymmenkertaistamaan. Yrttipaja saa tiuhaan tahtiin uusia raaka-ainekyselyjä sekä koti- että ulkomailta, joten tuotantokapasiteetin kasvattamisella pystytään paremmin vastaamaan asiakkaiden kasvaneeseen kysyntään.

Yrttipaja työllistää tällä hetkellä kolme kokoaikaista ja kolme osa-aikaista työntekijää. Palkattuja kesätyöläisiä on tällä hetkellä viisi. Yrttien keruussa on mukana muutamia satoja ihmisiä kasvukauden aikana. Erityisesti keväisin työvoiman tarve on luonnonyrttien keruun takia suuri. Pääkeruukasvina on kuusenkerkkä. Yrttipajan toiminnalle tärkeä osa ovat luomukeruualueet, joilta voidaan kerätä luomusertifioituja keruutuotteita. Esimerkiksi vuonna 2019 yritys keruutti noin 2000 kiloa luomukuusenkerkkää.

Yrttipajan Petri Koivisto valittiin vuonna 2019 vuoden luonnontuotetoimijaksi. Tunnustuksella palkitaan henkilö, yritys tai organisaatio, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi. Valinnasta vastaa Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksen nimeämä toimikunta, jossa on mukana myös luonnontuotealan valtakunnallisen toimijajärjestön, Arktiset Aromit ry:n, nimeämä edustaja.

www-sivut

Facebook

Instagram

(Päivitetty 06/2020)