Avaa valikko Valikko

Lesken tila, Mikko Hurri, Huittinen

Mikko Hurrin viljelemä Lesken tila sijaitsee Huittisten Korkeakosken kylässä. Tilan päärakennus on siirretty Mikon isoisoisän aikana noin 100 vuotta sitten nykyiselle paikalleen sen aikaisesta Korkeakosken kylätaajamasta. Luomuviljely on ehtinyt tulla Mikolle pitkän ajan kuluessa tutuksi. Tila on ollut luomussa jo 30 vuotta. Peltoa tilalla on parisataa hehtaaria, joista osa on vuokramaita.

Aivan yksin isäntä ei mittavaa peltopinta-alaa alaa hoida. Kasvukauden aikana apuna on ollut yksi tilan ulkopuolinen työntekijä. Edellisinä kesinä apu tilalle on löytynyt Ukrainasta, viime kesänä koronarajoitusten vuoksi Suomesta. Kaikkia niin kotimaasta löytyneitä kuin ukrainalaisiakin Mikko kehuu ammattitaitoisiksi ja innokkaiksi työntekijöiksi. Mikolle on muodostunut yhteyksiä Ukrainaan ja Venäjälle. Jos joku tarvitsee työntekijöitä, niin asiaa kannattaa tiedustella myös Mikolta.

Tila on puhdas kasvinviljelytila, jonka tuotannossa pääpaino on viljoilla. Viljelykierto on kolmivuotinen, nurmi – syysruis – kevätvilja + nurmensiemen. Nurmet ovat yksivuotisia. Ne lopetetaan ensimmäisen vuoden loppukesällä. Jos nurmi on rikkaruohottunut, lopetetaan se aikaisemmin ja puhtaammat nurmet vasta myöhemmin. Rikkaruohottuneen nurmen hoitoon ennen rukiin kylvöä kuuluu lyhytkestoinen kesannointi. Nurmet niitetään kesän aikana pääsääntöisesti kahteen kertaan. Alkukesällä tehdään puhdistusniitto ja myöhemmin kesällä ennen nurmen lopetusta on vuorossa toinen niittokerta. Niitot pyritään ajoittamaan kestorikkakasvien kehityksen mukaan siten, että niittohetkellä kasvin juuren ravintovarastot olisivat pienimmillään.

Nurmet on lopetettu toistaiseksi kyntämällä. Kyntö torjuu juuririkkakasveja kohtuullisen hyvin, mutta on kuitenkin voimakas maanmuokkausmenetelmä, jolle tai jonka rinnalle on mietinnässä toinen menetelmä. Juolavehnäiset paikat ajetaan kvick-up’illa. Toimenpide tehdään pääasiassa kesällä, mutta saattaa kuulua säiden mukaan myös nurmen lopetuksen jälkeen syksyisen pikakesannoinnin toimenpiteisiin. Kylvön jälkeen siemenrikat torjutaan rikkaäestyksellä. Tilalla on tehokas konekanta, mikä riittäisi isommankin alan hoitamiseen, joten lisämaat 30 kilometrin säteellä Huittisista kiinnostavat.

Kasvien lannoitus tapahtuu osin nurmen esikasviarvon avulla, mutta käytössä on myös sianlietettä, vahvalla sianlihan tuotantoalueella kun ollaan.

Tilalla on vuokramaita, joiden määrä on lisääntynyt useana vuonna. Tästä johtuen tilalla on tarjolla myös sv2 vaiheen viljaa, jota voidaan käyttää luomukotieläinten ruokinnassa. Isäntä hakee sv2-vaiheen viljalle markkinoita. Asiaa kannattaa tiedustella suoraan Mikolta.

Yhteystiedot: Mikko Hurri 040 7565664, mikko.j.hurri@gmail.com